Hatmilliárd forint szociális üdültetésre

Forrás: turizmus.com

 2015. július 09. 18:22

Az elmúlt négy évben az Erzsébet-programnak köszönhetően két évtized legnagyobb táboroztatási programja valósult meg Magyarországon. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány idén a tervek szerint több mint hatmilliárd forintot fordít szociális üdültetésre – hangzott el Zánkán.

Az Erzsébet-program fennállásának négy éve alatt mintegy hatszázezer ember jutott üdülési, pihenési lehetőséghez, akiknek fele gyermek volt. A táborozó gyerekek mellett nagycsaládosok, fogyatékossággal élők és nyugdíjasok számára is biztosítanak pihenési lehetőséget, valamint a kormány vállalta, hogy több ezer kárpátaljai magyar gyermek üdültetését biztosítja – jelentette ki Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára a zánkai Erzsébet-táborban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány az idén a tervek szerint több mint hatmilliárd forintot fordít szociális üdültetésre. Ebből hárommilliárd forintot a családok, nyugdíjasok, fogyatékossággal élők üdültetésére az Erzsébet-utalvány pénzügyi eredményéből és további hárommilliárd forintot a gyermektáboroztatásra költségvetési forrásból biztosítanak.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy folyamatosan nő a résztvevők létszáma: 2012-ben csaknem ötvenezer emberrel indult a program, az idén viszont már a százezret is meghaladja a táborozó gyermekek száma.

A táborok ebben az évben június 21-én indultak és tíz héten át, augusztus 28-ig zajlanak. A fiatalok ezer-kétezer forint önerő befizetése mellett hatnapos turnusokban, teljes ellátás mellett csaknem nyolcvanféle táborban vehetnek részt Magyarországon Balatonberényben, Fonyódligeten és Zánkán, valamint Erdélyben, a Madarasi-Hargiták lábánál, a tavaly nyáron nyitott ivói táborban. Ezen a héten Zánkán mintegy 1600 gyermek – köztük kétszáz kárpátaljai fiatal – vehet részt birkózó-, az erdő-mező élővilágával foglalkozó, vízimentő-, túlélő-, illetve speciális görkorcsolyatáborban.

Az Erzsébet-tábor indulása óta neves sportolók, művészek és szakemberek álltak a program mellé, így a táborokat többek között olyan világhírű sportolók vezethetik, mint Komáromi Tibor birkózó, Balogh Gábor öttusázó vagy Szávay Ágnes teniszező.