Háttérzene egyszerűbben – az üzletekben

Forrás: turizmus.com

 2014. november 16. 19:12

Háttérzene-szolgáltató cégekkel köt együttműködési megállapodást az Artisjus, és jogdíjkedvezményekkel is ösztönzi azt, hogy egyre több üzletben szóljon minőségi zene.

Sorra indulnak Magyarországon azok a szolgáltatók, amelyek az üzletekben szóló háttérzenére specializálódtak: abban segítenek a tulajdonosoknak, hogy megtalálják a megfelelő zenét saját vásárlói közösségükhöz. Eddig az üzlet két helyre fizetett az ilyen zenéért: az Artisjus felé a jogdíjat, a háttérzene-szolgáltató felé pedig szolgáltatási díjat.

Az Artisjus több hazai háttérzene-szolgáltatóval dolgozott ki megállapodást arról, hogy mostantól az ilyen szolgáltatás olcsóbban és egyszerűbben legyen elérhető az üzleteknek és vendéglátóhelyeknek. Ezzel várhatóan növekszik majd azon helyek száma, ahol a közönség odaillő háttérzene mellett vásárolhat vagy fogyaszthat.

A 3G Multimédiával, a Kitto Mediával, a Mixgarral, a Mood Media Hungary-vel és a Music Engine-nel kialakított együttműködési megállapodás alapján az üzlet tulajdonosa a szolgáltatón keresztül a jogdíjfizetést is el tudja intézni, leegyszerűsítve ezzel az ügyintézés menetét. A megállapodás nyitott, tehát azonos feltételek mellett bármelyik új szolgáltató csatlakozhat a partneri hálózatba, jelenleg is több szereplővel folynak a tárgyalások.

A megállapodás arra a problémára is megoldást próbál találni, hogy a hangtechnika telepítésének egyszeri költsége komoly akadályt jelenthet a zeneszolgáltatás elindításában. Ezért az Artisjus az első működési év jogdíjköltségeiből kedvezményt biztosít a hosszú távú kapcsolat reményében.

Újdonság, hogy a háttérzene-szolgáltatók képesek részletes adatszolgáltatásra az elhangzott művekkel kapcsolatban. A jogkezeléshez nagyon fontos információ, hogy melyik mű hol és hányszor hangzott el, hiszen ezzel az Artisjus jogdíjfelosztása is pontosabb tud lenni, egyre inkább visszatükrözve az üzletekben valóban elhangzott dalok listáját.

Emiatt sem mindegy, hogy ezek a szolgáltatók kizárólag angol-amerikai dalokat játszanak-e majd, vagy kisebb zenei piacokról, például a magyar zenék közül is válogatnak-e. Ezt a célt is kedvezmény adásával próbálja meg biztosítani az Artisjus 35%-os zenei kvóta vállalása esetén.

A kedvezmények pontos mértéke nincs kőbe vésve. A megállapodással ugyanis az Artisjus ösztönözni akarja a háttérzene-szolgáltatók közti versenyt. Az üzletek tulajdonosai nemcsak az ár, hanem a szolgáltatás technikai és tartalmi minősége alapján fognak dönteni közöttük. Mindenesetre az összes lehetséges kedvezménnyel akár az egyébként fizetendő jogdíj negyedénél is nagyobb megtakarítást érhetnek el.

Az Artisjus októberben jelentette be, hogy 2015-re jelentősen – átlagosan 19%-kal – csökkenti a vendéglátó üzletek zenei jogdíját. A mostani, háttérzenei szolgáltatókkal kapcsolatos bejelentés jelenti a második komoly pillért a jogkezelő stratégiájában, amivel egyre több helyszínt kíván bevonni a zeneszolgáltatásba.