Haverok, buli, pizza – online ételrendelési trendek

 2014. május 15. 15:46

Fiatalok, pizza, internet – ez a három legfőbb jellemzője a hazai online ételrendelési szokásoknak. E piaci szegmens egyik külföldi kötődésű, feltörekvő vállalkozása, a Foodpanda vezetői tartottak csütörtökön tájékoztatót, ahol ismertették e sajátos vendéglátós ágazat jellemzőit.

A ma már a világot átszövő nemzetközi vállalkozás a Rocket Internet online startup inkubátorában született és hamar életképesnek bizonyult. Az eddigi felmérések szerint A tipikus hazai online rendelő, fiatal, budapesti és természetesnek tekinti, hogy az utcán vagy a villamoson okostelefonról rendeljen ételt, ha barátokat vár estére. Főleg pizzát kérnek, de egyre népszerűbb a sushi, kedvelik a hamburgert és más egyszerűbb gyorsételeket. Egyébként szinte bármit lehet rendelni, a vegetáriánus fogásoktól a vietnami levesig – a jutalékkal dolgozó hálózat ugyanis ma már 400 budapesti vendéglátó hellyel áll kapcsolatban, a világhírű gyorséttermi láncoktól a névtelen pesti pizzázókig, és az elegánsabb ázsiai vendéglőkig.

 

Mivel nemzetközi cégről van szó, az is megesett már, hogy egy afrikai fiatalember rendelt Budapesten lakó hölgyismerőseinek vacsorát.

A Foodpandát 2012.ben alapították Szingapúrban és ma már a világ 43 országában van jelen. Itthon 30 városban működik, pedig alig múlt egyéves, és havonta kétszámjegyű ételrendelési növekedést produkál.

Fontos a minőségi visszacsatolás: bár a cég nem felel a kiszállított étel minőségéért, de ha valami gond van az étellel, jelzi az azt kiszolgáló étteremnek.

Az átlagos kosárméret 2300 forint körüli, ez jóval alatta marad a többi közép-kelet-európai ország egyszeri rendelési összegének. De azért akadnak kivételek: volt, aki majd 70 ezer forintért rendelt egyszer ázsiai ételt és olyan is akad, aki minden másnap jelentkezik újabb fogásokért. Mindez elsősorban fogyasztói attitűd és persze pénz kérdése.