Hazai fejlesztésű fertőtlenítő robot segít a koronavírus elleni harcban

Forrás: turizmus.com

 2021. április 28. 13:00

A koronavírus járvány elleni harcban nyújt segítséget a magyar fejlesztésű és gyártású, Violetta névre hallgató fertőtlenítő robot, mely UV-C fény kibocsátásával pusztítja el a mikroorganizmusokat, baktériumokat és vírusokat, köztük a COVID-19 kórokozóját, a SARS-CoV-2-t is.

A fertőtlenítő robot nem újdonság hazánkban, tavaly májusban ugyanis itt, a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikáján helyezték üzembe Közép-Európában először a Violettához hasonlóan UV-C fény kibocsátásával fertőtlenítő, dán gyártású robotot.

Ez jelenleg a koronavírus ellen folytatott harc egyik leghatékonyabb védekezési módja, egy magyar fejlesztésnek köszönhetően pedig Magyarországon is elindulhat a robotok gyártása – írja az IoT Zóna.

violetta_robot

Violetta egy teljesen automata robot, amely vegyszermentesen, UV-C fénnyel pusztítja el a mikroorganizmusokat, baktériumokat és vírusokat

Fotó: Enjoy Robotics

A projektet jegyző Enjoy Robotics Zrt. vezérigazgatója, Csizmazia Tibor elmondta, hogy a vállalat már évek óta fejleszt robotokat, a nevükhöz fűződik többek között az ország első robotkávézója is, ahol a kávét és a süteményeket robotpincérek szolgálják fel. A járvány alatt az egység zárva tart, azonban a cég nem tétlenkedett: "Létrehoztuk a Violetta fertőtlenítő robotot, amely egészségügyi intézményekben, plázákban, szállodákban, irodaházakban használható.”

Violetta egy teljesen automata robot, emberi jelenlétre nincs szükség a működéséhez. Beüzemelése után magától dolgozik a fertőtlenítésre kijelölt területen és kikerüli az elé kerülő berendezési tárgyakat, így akár a fertőzés szempontjából veszélyesebb területekre is beküldhető fertőtleníteni – ráadásul vegyszermentesen dolgozik, UV-C fény kibocsátásával.

A robot tömegtermelése az alig 500 főt számláló Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei faluban, Fülesden indul majd meg. Violetta, a fertőtlenítő robot mellett hamarosan nővér, idősgondozó és pincér robotok is készülnek majd a gyárban.