Hazai finomságok a Vörösmarty téri karácsonyi vásáron

Forrás: turizmus.com

 2017. december 20. 19:04

A BTFK nyílt nap keretében mutatta be a Vörösmarty téri Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár gasztronómiai kínálatát a Hütte bisztróban.

Bán Teodóra, a Budapesti Turisztikai- és Fesztiválközpont (BTFK) ügyvezetője elmondta, hogy a vásár közreműködőinek összehangolt munkája révén sikerült összekapcsolni az ország régióinak, termelőinek és borászainak a kínálatát, s létrehozni egy olyan transzparens közösségi teret, ahol mindez megismerhető.

Jó döntésnek bizonyult, hogy a korábbi években megszokott minőségi kézműves kínálat mellett idén a gasztronómiát állították a fesztivál középpontjába. A BTFK és a vásár vendéglátósai közötti kiváló együttműködésnek köszönhetően idén különösen nagy hangsúlyt tudnak fektetni a minőségbiztosításra, a legjobb technológiák megtalálására, az élelmiszerbiztonságra és arra, hogy minél izgalmasabb recepteket dolgozhassanak ki – mondta Novotny Antal, a vásár gasztronómiai szakértője.

A Hüttében, a vásár reprezentációs, illetve kóstolóhelyszínén Németh Richárd vezetésével vendégséfek, sommelier-k, borászok, pálinkamesterek, baristák mutatják be a minőségi gasztronómiai fogásokat. Hétről hétre különböző témakörű eseményekkel és bemutatókkal várják az érdeklődőket.

Minden héten szerdától vasárnapig változatos alapanyagokat felhasználva tart látványfőzéseket, ételkóstolókat az Iránból nemrég hazatért Ramon Batta Domingó rezidens séf, borkóstolókkal kiegészítve.

Monostori Diána, a BTFK marketingvezetője elmondta, hogy évről évre azon dolgoznak, hogy a karácsonyi vásárt mind a termékkínálat, a kézművesek, mind a gasztronómiai kínálat a nemzetközi élvonalba emelje. A nyílt napon olyan izgalmas ételek és italok mutatkoztak be, mint a füstölt keszthelyi tokhal töreki babbal, a kacsahúsos káposzta vagy az új magyar pezsgőmárka, a Brebis.

Gasztroélmények

A Vörösmarty térre kitelepült vendéglátósok adventi vásári gasztrokínálata lefedi a hagyományos magyar ízeket, legyen szó sörrel locsolt, lassan sült malacról, kacsakolbászról, egészben sült fogasról, kacsahússal töltött káposztáról, kaláccsal töltött májas hurkáról, hízott libamájról.

Keszthelyi tokhal és töreki bab

A Balatoni Gasztrotérkép szakmai csapata újra megválasztotta az idei év alapanyagait: mostantól a keszthelyi tokhalat és a töreki babot érdemes lesz megjegyezni: ezek azok az alapanyagok, amelyek decembertől még nagyobb figyelmet kaphatnak a balatoni régió éttermeiben.

Újítás forraltbor-fronton

A Sziget-fesztiválokról is ismert Borháló Borkereskedés belépett a forralt borok piacára is az idei adventi vásárban. A színvonalat a Borháló szerint három tényező szavatolja: célnak megfelelő, jó alapbor, minőségi fűszerkeverék, korszerű csapolási technológia.

Lucky Cup – a „magyar kávé”

Az első igazi magyar kötődéssel rendelkező kávé. Az „A Kávé Háza” névre hallgató üzletükben hosszú évekig kísérleteztek, hogy végül megtalálják a megfelelő alapanyagot, technológiát, műszaki paraméterek, a megfelelő típusú vizet.

Béres Szőlőbirtok – Furmint 2016, 5 Puttonyos Aszú (2008)

Brebis Pezsgő – Chardonnay Brut, Pinot Noir Rosé

Új, prémium minőségű, magyar pezsgőmárka érkezett a hazai piacra. A Brebis tradicionális eljárással készül, amely a klasszikus champagne-i pezsgőkészítési módszert jelenti.