Hazai rendezvényszervezői piac: kiugró növekedés, kellő óvatosság

Forrás: turizmus.com

 2018. október 05. 11:07

Jelentősen nőtt a rendezvény- és konferenciaszervezés piaca 2017-ben. Egyebek között ez látszik abból a két toplistából, amelyet a Turizmus Kft. állított össze a legnagyobb magyarországi rendezvény- és konferenciaszervező vállalkozások, ügynökségek 2017. évi mérlegbeszámolói alapján.

A két nagy tevékenységi kör – bár sokszor ugyanazon cégcsoporton belül is megtalálható, mégis – annyira eltérő üzletág, hogy a képviselőik a Magyarországi Rendezvényszervezők és –Szolgáltatók Szövetségében is külön-külön tagozatban foglalnak helyet, miként a rendezvénygasztronómia is speciális területe az ágazatnak. Ezért a területet mi is két külön cikkben dolgozzuk fel.

Néhány, rendezvényszervezéssel is foglalkozó cégnél meghatározó bevételi forrás a saját helyszín, a saját létesítmények bérbeadása vendégrendezvények számára. Jelen összeállításban viszont nem készült lista rendezvényhelyszínekről. Ezért nem szerepeltetünk olyan meghatározó piaci szereplőket, mint például a Hungexpo, amelynél a saját rendezvények forgalma is jelentős.

Annyi általánosságban elmondható, hogy a legnagyobb magyarországi rendezvény- és konferenciaszervezők forgalma tavaly jóval nagyobb ütemben bővült, mint az átlagos gazdasági növekedés. Többségük azonban egyelőre inkább felhalmozza, mintsem hogy felélje a megtermelt nyereséget.

(Néhány hónappal ezelőtt jelent meg a hazai tour-operátorok tavalyi pénzügyi teljesítményét elemző összeállításunk, az anyag ezen a linken érhető el.)

Topon a rendezvényszervezők piacán

A rendezvényszervezők körében évi egymilliárd forintot jóval meghaladó árbevételt kellett elérni ahhoz, hogy az első öt hely valamelyikét el lehessen csípni. Igaz, közöttük vannak olyanok, amelyeknek nem kizárólagos bevételi forrása a rendezvénypiac. Az árbevétel alapján első, második és negyedik helyen végzett HPS, Roxer és Brightly Kft. kommunikációs ügynökségként is piacon van. Mindazonáltal az utóbbi két cég tagja a szakmai szövetségnek is, így eredményeik mindenképpen meghatározók az üzletágban.

A hazai rendezvényszervezők forgalma tavaly jobban nőtt, mint a magyar gazdaság

Fotó: pixabay

Az ágazat vezető vállalkozásainak többsége több évtizedes múltra tekint vissza, miként a listavezető HPS, amelyben Sipos Dávid alapító-társtulajdonos az egyik meghatározó személyiség, és a Roxer is, amely az egykori rádiós, Rókusfalvy Pál és családja cégéből nőtt ki. A HPS még impozáns, 2 milliárd feletti árbevételét is csaknem ötödével tudta növelni 2017-ben, adózott eredménye pedig kiemelkedő mértékben megugrott, és meghaladta a 100 millió forintot.

Habár etyeki érdekeltségeivel Rókusfalvy Pál már a gasztronómiában is otthon van, legnagyobb üzleti sikereit a Roxerrel érte el. Jelentős, bár az ágazatban nem kiugró a cég árbevételének 20 százalékos növekedése 2017-ben. A cég az adózott eredményével is az élmezőnyben szerepel, miközben a 30 millió forintos összeg azt jelzi, hogy nem a rendezvényszervezés a leginkább profittermelő vállalkozás.

A toplista innen letölthető eredeti méretben

Fotó: turizmus.com

Ebben a megmérettetésben a Hello Event áll a második helyen: csaknem 100 milliós adózott nyereséget ért el. A Hello Event tulajdonosa ugyancsak régi motoros a turizmusban, illetve a rendezvény- és konferenciaszervező szakmában. Simay Norbert és Simay Betty már a kétezres évektől ügynökséget működtetett, amelyhez nem sokkal később Erdős Ákos, az Index.hu fejlesztési vezetője is csatlakozott.

A 2017-es árbevétel alapján a negyedik helyen végzett BoEvent ugyanakkor forgalmának tekintélyes bővülésével is felhívja magára a figyelmet. Egy évvel korábbi eredményei alapján ugyanezen a listán még csak a nyolcadik helyen szerepelt volna, ám bő 70 százalékos növekedésével a dobogósok közé került. A BoEvent, amelynek tulajdonosa Dobos Zsófia és Tordai Bálint, 2013 végén egyesült a Multeam Events-szel, és azóta a Multeam 360 kommunikációs csoport tagjaként működik. Tordai Bálint ráadásul nemcsak Magyarországon aktív, hanem az Egyesült Arab Emírségekben, Dubaiban is.

A legnagyobb árbevétel-növekedést ugyanakkor a Silhouette Consulting Kft. produkálta, a 2016-ban elért 237 millió forintos forgalmat 2017-ben csaknem megduplázta, 183 százalékára tornázta fel. Az is igaz ugyanakkor, hogy ezzel az eredményével is az élmezőny utolsó harmadában maradt Brunner Orsolya és Kulcsár Dénes cége.

A már említett BoEventen kívül még két cégnél volt markáns a növekedés, a HotelPremió Kft-nél (Szallodak.hu) és az Art Group Marketingnél. Előbbi meghatározó tulajdonosa Tatár György, utóbbi többségi tulajdonosa Bunkoczi László, kisebbségi tulajdonosa Kovács Kriszta. A HotelPremio Kft. előretörése azért is figyelemre méltó, mert a cég csupán 4 éve váltott profilt és fordult az online szállásfoglalási piactól a rendezvényszervezés felé, minden évben duplázni tudta árbevételét és került be tavaly a piacvezető ügynökségek közé. 2017-ben az általuk bonyolított rendezvények száma 1023 volt, mellyel Tatár György vállalkozása megkérdőjelezhetetlenül letette névjegyét ezen a területen is.

Az Art Group árbevételének jelentős emelkedése azért figyelemreméltó, mert a cég forgalma kizárólag a rendezvényszervezésből és az ehhez kapcsolódó tevékenységből származik, és így sikerült 45 %-os növekedést felmutatnia 2016-hoz képest.

A Brightly 2017-ben csak az ötödik helyen végzett a forgalma alapján, legalábbis ahhoz képest „csak”, hogy egy évvel korábban még a harmadik lett volna ugyanezen szereplők között. Tulajdonosai, Zakar Sándor, Kiss Róbert és Kücsön Gyula az iskolaszövetkezeti világból, az Universitasból érkeztek ebbe az ágazatba, amely a viszonylagos visszaesés ellenére is jól jövedelmezett számukra. 2017-ben a Brightly tudta kifizetni a legnagyobb osztalékot, 225 millió forintot a tulajdonosainak. A listán két-két olyan cég is szerepel, amely részben azonos tulajdonosi körhöz tartozik, így együttesen természetesen nagyobb piaci részesedéssel bírnak.

A HD Event tulajdonosa a HD Group, amelyben Zawal-Német Malgorzata Justynának és az ügyvéd Német Zoltánnak van meghatározó üzletrésze. Ha a két cég nem külön-külön működne, máris a második helyre avanzsálnának, legalábbis a puszta matematika alapján.

A Sensation Event & Congress Kft., valamint a Touché Event ugyanakkor az Eventrend-csoporthoz tartozik, amelynek meghatározó tulajdonosa Kőrössy Zoltán és Váli Péter. A cégcsoport tudatosan helyezi vezető munkatársait tulajdonosi pozícióba a leányvállalatoknál. Így ennél a két vállalatnál is van tulajdonostársa Kőrössyék cégének, az Eventrend Holdingnak: a Sensationnál Sárosi Mónika, a Touché-nál Angyal Csaba.

A két cég együttes árbevétele már a hetedik helyre is jó lenne, ráadásul a cégcsoportnak széles a portfóliója a rendezvényszervezői piacon. Az ágazatra egyébként visszafogott profit és ennek megfelelően óvatos osztalékpolitika jellemző.

A listára felkerült, 200 millió forintnál magasabb árbevételű 20 vállalat közül 2018-ban mindössze 13 fizetett osztalékot, az azt megelőző évben pedig csak nyolc. A kifizetések többsége 50 millió forint körül mozgott.

A felhalmozás ugyanakkor alapvető célja a rendezvényszervezői piac krémjének, az adatok legalábbis erről tanúskodnak. Eszközállományuk eleve meglehetősen magas, több százmillió forint értékű, és az elmúlt években jelentősen növelték is azt, ami részben kihatott a tőkehelyzet erősödésére is.

A létszámadatok szempontjából csaknem száz, illetve félszáz munkatársával a HPS és a Brightly a legnagyobb foglalkoztató, őket követi a Roxer 38 állandó dolgozóval, utána a Special Event 25 fővel, a többiek pedig még ennél is kevesebb embert foglalkoztatnak belső munkatársként.