Hazánk is beadta pályázatát a 2020-as foci Európa-bajnokságra

Forrás: MTI

 2014. április 24. 14:59

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) csütörtökön elküldte az UEFA-nak pályázatát, amelynek célja, hogy Budapest legyen az egyik helyszíne a 2020-as Európa-bajnokságnak.

Az MLSZ az MTI érdeklődésére azt a tájékoztatást adta, hogy az új Puskás Ferenc Stadionnal három csoportmérkőzésre és egy egyenes kieséses találkozóra kandidál. A tervek szerint az építkezés jövőre kezdődik és az új aréna legkésőbb 2018-ra elkészül.

Vígh László, a beruházásért felelős kormánybiztos tavaly áprilisban jelentette be, hogy a kormány döntése értelmében különleges, a világon is egyedinek számító eljárással épülhet meg a nemzeti futballaréna, "stadion a stadionban" koncepcióval, így a mostani Puskás Ferenc Stadionon belül készül majd el az új létesítmény. A tervek szerint 65 ezer néző befogadására lesz alkalmas, a beruházás pedig 70-90 milliárd forintba kerül majd.

 

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) péntekig várja a végleges pályázatokat, a végrehajtó bizottság pedig szeptember 19-én dönt a rendezőkről. A 2020-as Eb-re 13 ország egy-egy városában kerül sor. Tavaly szeptemberig 32 ország - köztük Magyarország - jelezte pályázati szándékát, de szerdán a lengyelek és a csehek is visszaléptek.

Az Eb-t illetően két csomagra lehet pályázni: az egyik a két elődöntőt és a finálét foglalja magában, míg a másik három csoportmérkőzést és egy egyenes kieséses - nyolcad- vagy negyeddöntős - összecsapást. Utóbbit tekintve majd 12 győztest hirdetnek ki. A nyolcaddöntőre 50, a negyeddöntőre 60 ezer férőhelyes stadion az elvárás.

A pályázathoz 3000 magasabb kategóriájú szállodai szobát is le kellett kötni arra az időre, meghatározott feltételekkel. A szállodákkal kapcsolatos elvárások jelentős része már most teljesíthető. A  3 ezres szobavállalás háromnegyedének kellett öt-  és négycsillagosnak lennie, a többi lehet háromcsillagos, a maximális árak pedig ebben a sorrendben 400, 300 és 200 euró. Az árakat 2018. augusztus 15-ig kell meghatározni a szállodáknak, ez nem lehet magasabb, mint az akkori átlagár +20%. A házaknak nem kellett teljes kapacitásukat lekötni.