Hazavihető múzeum

Forrás: turizmus.com

 2015. június 24. 12:30

Megállapodást írt alá a Szépművészeti Múzeum és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola a korszerű technológiák művészeti és kulturális célú felhasználására irányuló Hazavihető múzeum projekt megvalósítására.

Az elkövetkező évek múzeumfejlesztése olyan új, az eddigiektől eltérő múzeumi feladatokat jelent majd, amelyhez szükség van a kulturális terület innovatív partnereire – közölték június 18-án, a Magyar Nemzeti Galériában a megállapodás aláírói, a múzeum részéről Baán László főigazgató, a BKF részéről Vass László rektor.

A projekt célja az információáramlás, a technika és a kultúra összekapcsolása, interaktív, multimédiás eszközök felhasználásával, a technológiai ipar kiemelkedő képviselőinek bevonásával, innovatív virtuális megoldások fejlesztésével – s mindezt a múzeum modern társadalomban betöltött meghatározó értékőrző szerepének hangsúlyozása mellett.

A tervek között szerepel egy, a hallgatók kreatív energiáinak hasznosításán alapuló laboratórium (Tech LAB) létrehozása, amely a médiadesign, a film, az animáció, az építészet, a grafika és a digitális műfajok terén, valamint más kapcsolódó területeken tesz ajánlásokat és old meg feladatokat a múzeum érdekeit szem előtt tartva.

Az együttműködés előzményeként a BKF a múzeum támogatásával még 2008-ban elindította az Arts and business szakirányú továbbképzését, hogy olyan szakembereket műveljenek ki, akik kapcsolatot találnak a forprofit és a nonprofit vállalatok között, valamint támogatni is képesek a kultúrát.