Házhoz jön a reggeli kávé – így rendeltünk tavaly

Forrás: turizmus.com

 2021. február 17. 15:39

Volt, aki napi kétszer rendelte házhoz kedvenc ételeit, de olyan netpincérező is akadt, aki a bevásárlását is szinte csak online intézte a tavalyi évben. Az alkoholrendelések alakulására nagy hatással voltak a járványügyi korlátozások és a reggeli kávét is előszeretettel rendeljük már házhoz.

2020-as év legérdekesebb tapasztalatairól és a vásárlói szokások változásáról tájékoztatott a NetPincér. Mint írják, csaknem egy éve változtatta meg a mindennapjainkat a koronavírus megjelenése, ezzel együtt pedig az étkezési szokásaink is sokat alakultak.

A tavalyi évben összesen több mint 2 000 étterem és üzlet jelezte a NetPincérhez való csatlakozási szándékát. Mára már országszerte több mint 4 500 partnerrel várja a cég másfél milliós megrendelői bázisát.

Míg 2019-ben 336 házhoz szállítással tartotta a rekordot a legaktívabb felhasználó, addig 2020-ban ezt a számot az egyik megrendelő nemcsak elérte, de meg is duplázta összesen 687 rendeléssel.

 

A netpincérezők sokszínűségét mutatja, hogy volt, aki tavaly a változatosság jegyében összesen több mint 150 különböző partner kínálatát próbálta ki.

De akadtak hűséges típusok is, például az, aki egész évben egyetlen helyről rendelt csaknem 200 alkalommal.

S a legek gyűjteménye folytatódik: akadt felhasználó, aki az év során összesen 323 alkalommal rendelt hamburgert, egy sushirajongó netpincérező 176 alkalommal sushizott, egy másik top rendelő pedig 166-szor tett pizzát a kosarába az év során.

2020-ban nemcsak az élelmiszer-, de az alkoholrendelés is népszerű lett, amelyhez minden bizonnyal a járványügyi helyzet is hozzájárult – emelik ki.

 

Már április-májusban is 50%-kal többen szereztek be alkoholt online rendeléssel, majd ez az arány a korlátozások feloldásával némileg csökkent, november-decemberben azonban ismét elérte a tavaszi szintet. A legnépszerűbb tétel a sör volt, ezt követte a bor és a pezsgő, a whisky, a vodka, valamint a gin.

Míg 2019 top 3 leggyakrabban rendelt étele a hasábburgonya, a gyros és a hawaii pizza volt, 2020-ban átrendeződött a mezőny és átvette a vezetést a sajtburger, a hasábburgonya a második helyre szorult, a harmadik helyen pedig a hamburger áll, a gyros és a hawaii pizza pedig csak a top 5 kedvenc között kapott helyet.

A desszertek terén még mindig hódít a somlói galuska, azonban tavaly a tiramisu volt a második legnépszerűbb édesség a palacsinta helyett.

A rendelési kedvet tekintve 2020-ban is Budapest állt az élen, azonban vidéken is egyre szívesebben élnek a fogyasztók az online étel- és élelmiszerrendelés lehetőségével. A 2019-es évhez hasonlóan nyugaton még mindig Győr-Moson-Sopron és Baranya megye viszi a prímet, keleten pedig Hajdú-Bihar megye az abszolút győztes a rendelések számát tekintve.

 

A felmérés arra is kitér, hogy a hasunk mellett mások megsegítésére is gondolunk: tavaly is megmutatkozott, hogy az emberek törődnek a szívükhöz közel álló ügyekkel, az egyik felhasználó például csaknem 400 ezer forintot ajánlott fel a felületen keresztül több jótékony célra is az év során.

Ezenkívül a borravalóról sem feledkezünk meg: az online borravaló bevezetése óta átlagosan 214 forint országosan annak mértéke.