Helycsere az MSZÉSZ Keleti régiójának élén

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. október 26. 16:33

Október 25-én a cívis város legújabb szállodája, a Mercure Debrecen adott otthont a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) Keleti régiója tisztújító ülésének.

„A találkozót rendhagyó módon Baldauf Csaba MSZÉSZ-elnök videóüzenete indította, amelyben a szövetség aktuális törekvéseiről számolt be, majd a régióülések hagyományainak megfelelően a tájékoztatást a jelen lévő 21 szálloda képviselői folytatták az üzletmenetről" – tájékoztatta lapunkat Kovács Tamás régióvezető.

A kerekasztal-beszélgetés témája az energiaválság kezelése volt

Fotó: MSZÉSZ

A beszámolók során a szállodák vezetői a mögöttük lévő nyár és az őszi időszak eddigi eredményeiről pozitív értékelést adtak. A szabadidős utazók száma a 2019-es értékek felett alakult, amely a dinamikus árazásnak köszönhetően az árbevételekben is megjelent, ugyanakkor a külföldi piacok és a rendezvény szegmens is magára talált.

Előrejelzéseikben annak adtak hangot, hogy a megnövekedett energiaköltségek miatt a szállodák tartalékai az év végéig elkophatnak, a lerövidült foglalási ablak pedig a létszámgazdálkodást teszi bizonytalanná.

Az energiaárak növekedésére több egység is – például a hajdúszoboszlói Délibáb vagy a debreceni Divinus – fejlesztéssel reagált, jellemzően napelem és hőszivattyús megújuló energia irányába 0150 említett két konkrétumot Kovács Tamás.

Máshol pedig a szálloda tervezett megújítási programját előrehozzák, és a hotel átmeneti bezárásáról döntöttek. Az ülésen jelen lévő hotelek egyikének képviselője sem jelezte, hogy az energiaárak megugrása miatt bezár az elkövetkező hónapokban.

Ezután a Szallas.hu portál régiós teljesítményét és előrejelzéseit Horváth Viktor osztotta meg a tagsággal. Adatokkal támasztotta alá hotel kategóriában a foglalási ablak csökkenését a régióba érkező foglalások kapcsán, elhangzott, hogy az őszi szünet lerövidülése nem járt nagymértékű lemondással a keleti régióban sem. Előadása további részeiben többek között arról kapott információt a tagság, hogy az év első tíz hónapjában az egy főre eső szállásárak 12%-os növekedése megegyezik az országos átlaggal, viszont a keleti régióban tapasztalható vendégforgalom elmarad a nyugat-magyarországi átlagtól hotelkategóriát vizsgálva.

Az ülésen kerekasztal-beszélgetés következett, amelynek fókuszában a szakma legaktuálisabb témája, az energiaválság kezelése állt. A pódiumbeszélgetésen gyakorló szállodások, Gönczi Zsuzsanna (Auguszta Hotel és Diákszálló) és Márics József (Divinus Hotel), valamint Balogh Zoltán, az Elektro Kamleithner ügyvezetője osztották meg tapasztalatikat az energetikai fejlesztések és az energiafelhasználás csökkentésének tárgyában. Az interaktív beszélgetés során ismertették a szakemberek az általuk használt legjobb gyakorlatokat a felhasználói helyek monitoringjától, az épületfelügyeleti rendszer üzemeltetésén át, a bérlőknek bevezetett rezsi kiegészítési díjakig. A szállodások egyetértettek abban, hogy napról-napra tanuljuk ezt a folyamatot, mely utána beépül a mindennapjainkba.

A régióülésen jelen volt Bődi Ivett, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusstratégia megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettes, akinek előadása során az országos és régiós adatok elemzésén túl a jelenlévők megismerhették az MTÜ prognózisát a szakma előtt álló időszakról és az őszi kampányok részleteiről. Hasznos iránymutatást kaptak a résztvevők az NTAK Iránytű használatáról és annak új, Előfoglalási riport funkciójáról is.

A régióülés programját a tisztújítás zárta.

Gönczi Zsuzsanna, az új régióvezető és két helyettese: Kovács Tamás (b) és Nótin Zsolt (j)

Fotó: MSZÉSZ

Kovács Tamás regnáló régióvezető megköszönve a tagság két cikluson át tartó bizalmát, a régióvezetői tisztségre nem jelöltette magát, de jelezte, hogy szívesen segíti az újonnan választott régióvezető munkáját, amely tisztséget 2023. januártól a tagság szavazatai alapján Gönczi Zsuzsanna (Auguszta Hotel és Diákszálló) tölti be, aki eddig régióvezető-helyettes volt. Régióvezető-helyettesek: Nótin Zsolt (Tisza Balneum Hotel – ő folytatja eddigi munkáját), Kovács Tamás (Hunguest Hotel Aqua Sol/Béke/Apollo).