Helyi alapanyagokból főzzünk a helyi közönségnek!

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 12. 11:45

Adottságainkat tekintve kis Franciaország is lehetnénk a gasztronómiában – állítja Ruprecht László, a Stílusos Vidéki Éttermiség elnöke, a Pannónia Gasztrohajó tanácsadója.

Ruprecht László

Fotó:  turizmus.com

Ruprecht Lászlóval a Trend Fm rádió készített interjút. amelyben elmondta, a magyar gasztronómia fejlődéséhez világlátott, ám tapasztalataikat, tudásukat itthon kamatoztató szakemberek kellenek. Nagyon fontos a közeg, amiben a fiatalok dolgoznak, mint ahogy az is, hogy a vendéglátás helyi alapanyagokból dolgozzon és tartsa szem előtt az adott közösség igényeit.

Az étlap összeállításánál széles közönség igényét kell kiszolgálni: tradicionális ételeinket éppúgy célszerű szerepeltetni rajta, mint azokat a fogásokat, melyeket a külföldön sokat vendégeskedők utazásaik során megismertek. „Ne akarjunk olyat adni, amit nem tudunk megvalósítani” – vélekedik, hiszen a „kevesebb több” igazsága itt is érvényesül. A kínálat összeállításánál a technikai háttérhez és az étteremben dolgozó szakemberek tudásához is igazodni kell.

Az adásban többek között az is elhangzott, hogy a SZÉP-kártya a vendéglátóiparban is jelentős forgalomnövekedést, sok és sokféle vendéget hozott. Ez nagyon fontos, hiszen a forgalombővülés sok mindenre kihat.

A kasszában csilingelő forintok nemcsak a beruházást, a technológiai fejlesztést teszik lehetővé, de a szakemberek méltányos megfizetését, ezáltal megtartását is, nem beszélve a helyi, jó minőségű alapanyagok beszerzéséről, ami a termelők számára is biztos alapot jelent.

Alkalmazása tehát a vendéglátás szempontjából is egyértelműen pozitív, olyannyira, hogy a SVÉT a későbbiekben saját rendezvényein is szeretné megteremteni a SZÉP-kártyával való fizetés lehetőségét. Pszichológiája is nagyon jó, hiszen a kártyán szereplő, felcímkézett összeget tulajdonosaik könnyebben elköltik egyéb bevételeiknél.

A rácalmási Jankovich-kúria, a SVÉT idei nagy rendezvényének helyszíne

Fotó: SVET

A műsorból megtudhatjuk, hogy a jelenleg 17 különböző világnézetű, ám azonos küldetést magáénak érző éttermet tömörítő SVÉT-nek évente 6-8 saját rendezvénye van, ezeken egymás ételeinek megkóstolására és a közönséggel való megismertetésére, az alkalmazott technológiák egyeztetésére, termelők bevonására egyaránt lehetőség van.

Következő nagy rendezvényüket szeptember 8-án, Rácalmáson tartják, az eseményen az előzetesen regisztrált vendégek 17 tagétterem és két vendégétterem fogásaival ismerkedhetnek meg. Ezt követően külföldi túrákra indul a szövetség, ezek során tíz emblematikus magyar ételt mutatnak be az érdeklődő közönségnek.

Hallgasson bennünket!

A Turizmus.com rádióműsora csütörtökönként hallható a Trend FM-en, 17.15-18.00 között.

Ismétlés szombat délutánonként, a 17:30-as híreket követően.

A műsorvezető: Érczfalvi András, a Trend FM Monitor Délután műsorvezetője.
A műsort szerkeszti: Kenderesy Nadin, a Turizmus Kft. PR igazgatója (kenderesy.nadin@turizmus.com).