Helyi termék központ nyílt a pécsi Zsolnay negyedben

 2012. április 26. 16:14

Pécsi és környékbeli termelők minőségi élelmiszer- és italkülönlegességeit kínálja a Sipőcz Ház nevű helyi termék központ, amely csütörtökön nyílt a baranyai megyeszékhely Zsolnay Kulturális Negyedében. Éberling László, a Sipőcz Ház projektmenedzsere az MTI érdeklődésére elmondta: a boltok utcájában található üzlet mintegy 40 termékcsoportban összesen 90 fajta áruval ismerteti meg a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program keretében kialakított Zsolnay negyed látogatóit.

A gyakran csak vásárokon elérhető, de már a Sipőcz Ház polcaira is felkerült, kisebb mennyiségben készülő kézműves termékek között sajtok, mézek, lekvárok, olajok, gyümölcslevek, szörpök éppúgy vannak, mint borok vagy pálinkák.
Ez már a második Sipőcz Ház a baranyai megyeszékhelyen, az első a Premium Hungaricum üzlethálózat nyolcadik tagjaként tavaly június óta működik az Apáca utca és a Széchenyi tér sarkán, Pécs legrégibb, a 19. század végén átadott gyógyszertára, az egykori Szerecsen Patika helyén.
Nagy Csaba, Pécs fideszes alpolgármestere a kulturális negyed helyi termék központjának átadási ünnepségén azt mondta, hogy a mostani a Zsolnay negyed egyik legfontosabb hete, amikor nemcsak a Sipőcz Ház, hanem a planetárium is megnyílik a nagyközönség előtt, és megkezdődik az I. Zsolnay Fesztivál programsorozata.
Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője örömének adott hangot, hogy "élet költözik" a boltok utcájába: a cukorka és a csokoládébolt már nagy népszerűségnek örvend, és hamarosan kaphatók Frank Adél kézműves termékei, valamint láthatók Baka Sára termékbemutatói. A Zsolnay Fesztivál keretében a hét végén kézműves vásárt rendeznek.