Helyreállítják a dobai Erdődy-kastély parkját

Forrás: MTI/turizmus.com

 2014. november 20. 10:17

Jövő nyárra több mint 324 millió forintból megújul az Erdődy család hajdani kastélyát körülvevő kilencvenhektáros angolpark.

Fotó: MTI/Nagy Lajos

A Forster Központ kezelésében levő doba-somlóvári Erdődy-kastélyt körülvevő kilencven hektáros angolpark több mint 324 millió forintból újul meg. A korábban jóváhagyott 256,5 millió forintos összeget a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közel 37,5 millió forinttal megemelte, és a konzorciumi partner Bakonyerdő Zrt. további több mint 30 millió forintos támogatással egészítette ki a kitermelt fából származó, a projektre visszaforgatott bevételen túl.

A munka egyik legfontosabb célja a kastélyból és a rendkívül rossz állapotban lévő park egyes pontjaiból induló tisztások és nyiladékok helyreállítása, amellyel visszaáll a park történetileg hiteles térszerkezete. Megújul a négy halastavat magába foglaló, egyedülálló vízrendszer öt híddal, a parkot behálózó sétautakkal, valamint a növényzetet is pótolják. Az elmúlt hetekben megindult a tavak mederkotrása, az oda nem illő melléképületek jelentős részének bontása, a helyreállítandó utak kitűzése és építése, az idős fák ápolása. A munka a tervek szerint 2015 nyarán fejeződik be. A projekt a Környezet és Energetika Operatív Program (KEOP) Gyűjteményes és történeti kertek helyreállítása című pályázat keretében valósulhat meg.

Az Erdődy család 1839-ben kezdett nyaralókastélyt építtetni Dobán, klasszicista stílusban. Az épületet a neves francia építész, Charles Moreau tervezte. A kastély építését követően, a parkot körülvevő tölgyes erdőből alakították ki az angolparkot, amely ma védett természeti terület. Az épület jelenleg a Hollós István Szocioterápiás Pszichiátriai Kórháznak ad otthont.