Hét év után kért bocsánatot a Tripadvisor

Forrás: The Verge

 2017. november 03. 15:18

Hét évnek kellett eltelnie, mire elismerte hibáját és bocsánatot kért törölt posztok miatt a Tripadvisor.

Az történt ugyanis, hogy hét évvel ezelőtt egy nőt megerőszakoltak Mexikóban a Maja Riviérán az Iberostar Resortban, erre az illető posztolt egy hozzászólást a Tripadvisoron, amelyet az oldal moderátorai töröltek - számol be az esetről a The Verge.

A lap a Milwaukee Journal Sentinel friss cikkére hivatkozva írja, hogy a Tripadvisor rendszeresen eltüntette az olyan posztokat az oldaláról, amelyeket „nem a témához tartozónak” vagy „nem családbarát nyelvezetet használónak” minősített. A lap szerint a törölt posztok többsége a mexikói üdülőhelyeken uralkodó áldatlan állapotokkal volt kapcsolatos.

Az egyik esetben egy Kristie Love nevű nő részletesen leírta a posztjában, hogy egy biztonsági őr hogyan erőszakolta meg, majd a szálloda személyzete nem volt hajlandó kihívni a rendőrséget. A Tripadvisor fórumainak egyik moderátora úgy ítélte meg, hogy a poszt nem volt „családbarát” és törölte. A következő évek során még két nő számolt be hasonló atrocitásról ugyanezen az üdülőhelyen, és az ő posztjaikat is eltüntette a szállásértékelő oldal.

Az újságcikkre válaszul most adott ki egy közleményt a Tripadvisor, amely szerint három évvel ezelőtt megváltoztatták a fórumozási szabályokat, és immár nem követelmény a „családbarát” nyelvezet használata. „Felismertük, hogy korábbi irányelveink túlságosan korlátozóak voltak, így a nemi erőszakra és más erőszakos cselekményekre vonatkozó információkat nem lehetett ott megosztani…

Azóta változtattak hozzáállásukon, és azóta már számos súlyos incidensről szóló beszámoló jelent meg a Tripadvisor fórumain. Love története azóta újra olvasható, és most az tervezi az oldal, hogy elhelyeznek egy figyelmeztető üzenetet, amennyiben valahol egészségügyi, biztonsági vagy diszkriminatív kockázatokat tapasztaltak a felhasználók.

A lap szerint a fórumról nem robotok, hanem élő emberek szedték le a nemkívánatos hozzászólásokat. A szerző megjegyzi, hogy bár ma már ezek a negatív beszámolók is megjelennek az oldalon, a Tripadvisornak továbbra is pénzügyi érdeke, hogy az oldal minél több foglalást generáljon.