Hetedhét Játékmúzeum nyílt Székesfehérváron

 2012. május 13. 18:22

Különleges porcelánfejű babákkal benépesített, a 19. század, illetve a 20. század első fele polgári otthonainak világát idéző, az eredetiekhez megszólalásig hasonló miniatűr bútorokkal berendezett szobabelsők, aprócska boltok és Réber László grafikái várják a látogatókat Székesfehérvár legújabb múzeumában, a pénteken megnyitott Hetedhét Játékmúzeumban.

Moskovszky Éva (1924-2010) négy-ötezer darabból álló, eddig szűkösebb helyen bemutatott egyedülálló játékgyűjteménye a Hiemer-Font-Caraffa műemlék épületegyüttes tavaly felújított szárnyában kapott méltó helyet, és kiegészült Réber László grafikus (1920-2001), Janikovszky Éva, Lázár Ervin és Gerard Durrell könyveinek illusztrátora 1300 darabos, humorosan kedves grafikáinak gyűjteményével.
Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója egyebek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a játékokat "humánus szenvedéllyel" gyűjtő Moskovszky Éva művészettörténeti érzékkel ismerte fel: a játék olyan tükör, amellyel sajátos módon meg lehet mutatni az emberi kultúra változásait, így a gyűjtő magánemberként is hozzá tudott járulni a nemzet kulturális kincseinek gyarapításához. A főigazgató úgy fogalmazott, hogy a játékgyűjtemények a világ minden részén a polgári kultúra szintjét, a gyermekekkel való foglalkozás történetét tükrözik, és a játékokon keresztül érzékelhető, hogy egy közösség mennyire becsüli a jövendő nemzedéket.
A Hetedhét Játékmúzeum termeiben 74 enteriőr ad képet a 18-19. század polgári otthonainak világáról. Az aprócska szobákban és a miniatűr edényekkel felszerelt konyhákban az eredetihez megszólalásig hasonló, míves bútorokban, használati és dísztárgyakban, parányi porcelánokban, szobrokban, miniatűr könyvekben gyönyörködhetnek a látogatók.
A bútorok többsége annak idején céhremeknek, asztalos műhelyek apró mintadarabjainak, más részük eredetileg is játéknak készült. A babaházak "lakói", a számtalan karaktert megtestesítő, a 18-19. századi divatnak megfelelő viseletbe öltöztetett babák, köztük a babakészítés "őskorából" származó viaszfejű babácska "mindennapi életet élnek": teáznak, társalognak, főznek, beteget ápolnak, bevásárolnak.
A fiúknak, kamaszoknak és az "örök gyerek" felnőtteknek jelent élményt az óriási terepasztal, amelyen a várvédők és az ostromló seregek vívnak csatát.