Hetési kincsek Lenti térségében - turisztikai termékké válik, amit erdő-mező kínál

Forrás: turizmus.com

 2014. november 24. 13:02

Zala, Hetés és az Őrség háromszögében fekszik Lenti és környéke, amely ideális helyszín az Öko Rallyk, a kerékpáros túrák, a természetjáró programok kialakítására, különösen, ha mindez a helyi termékek népszerűsítésével, dicséretével függ össze.

Ez volt a fő témája a Lentiből kiinduló study tournak, amely a Darányi Ignác nevével fémjelzett 50 milliós támogatottságú projekt része volt.

Kovács Tünde projektmenedzser ismertette az újságírókkal a helyi termékeken alapuló tíz programcsomagot, amelyek részletes kidolgozására tavasszal kerül sor, ekkor lehet majd ezekre jelentkezni a gyógyfürdőben működő Tourinform irodában, egyben helyi turisztikai központban.

Lentiben különösen vonzó a minden hónap egy-egy szerdáján megszervezett termelői piac, de találunk hamisítatlan őstermelői portékát a csütörtöki és szombati piacnapokon is. A környező kis falvak - Kerkateskánd, Szécsisziget, Csömödér, Iklódbördőce – pedig, mindezt kiegészítendő, különleges természeti látnivalókkal, igazi kézműves portékákkal, erdei kisvasúttal, gyönyörű templommal és lomha vízibivaly csordával várják a turistákat.

De főképp nagyszerű emberekkel, akik egyéb munkájuk, fő foglalkozásuk mellett – vagy újabban már helyette is - fő foglalkozásként régi vagy újra felfedezett mesterségeket űznek. Méghozzá művészi fokon, amint arról Hacskó Imréné hetési szőttes szövő népi iparművész és Dulics Imréné kosárfonó alkotásai tanúskodnak.

Erdő-mező virágait, növényeit gyűjti össze és varázsolja teává, szárított fűszerré, lekvárrá, szörppé Baumgartnerné Torma Judit biotermelő Lenti-hegyen. Kézműves műhelyt egy városi társasház emeletén is lehet működtetni, erre példa Nagy M. Katalin, aki levendula illatú szépségeket készít hétköznapokra és ünnepekre, varrással, dekopázs technikával.

Nemcsak a közeli Stájerországban, hanem errefelé is kiváló és egészséges tökmagolajok készülnek, erről Szekeres Frigyes és lányai bemutatója tanúskodott, a népszerű Castrum kemping panziójában. Fülöp András borász jóféle borokat és pálinkával várja pincéjében a vendégeket, Csondor Katalin gyógynövény feldolgozó zöldségkrémjei, mártogatósfinomságai, Farkas Jenőné grillázstortái, Tóth Károly mangalica termékei mind arról tanúskodnak: lesz mit bemutatni a Lentiben működő Helyi Értékek Házában, amely összefogja majd a környék kézműves kincseit.