Hétfőn tényleg elindul a Bubi

Forrás: MTI

 2014. szeptember 06. 23:25

Véget ért a próbaüzem, hétfőn végre tényleg elindul a fővárosi közbringarendszer, a Mol Bubi. A bérletek idén még kedvezményesek, és szeptember 22-ig mindössze 100 forintba kerül a napi, a háromnapos és a hetijegy is.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleménye szerint hetekig több mint kétezer ember tesztelte a rendszert Budapest utcáin. A nyilvános próbaüzemben a csúcs napi 3200 használat volt. Az észrevételek alapján a próbaüzem alatt észlelt hibák többségét már menet közben javította a Közbringa Kft. A hibák átlagos napi aránya kezdetben 1-2 százalék körül mozgott, de később jelentősen csökkent a folyamatosan végzett javításoknak és ellenőrzéseknek köszönhetően – írta a BKK.

 

A többség kényelmesnek találta a kerékpárokat, és úgy ítélte meg, hogy Mol Bubi kártyával is könnyű használni a rendszert. A visszajelzések alapján a BKK számos kisebb fejlesztést végez a kerékpárokon a következő hetekben, ezek azonban nem akadályozzák a rendszer indítását, mivel kényelmi szintet javító változtatások.
A 76 gyűjtőállomásból, 1100 almazöld, egységes kinézetű, strapabíró kerékpárból álló rendszert – amely a Fővárosi Önkormányzat megbízásából, a BKK beruházásában valósult meg – hétfő reggel adják át a budapestieknek. Az egymástól 300-500 méterre elhelyezett gyűjtőállomások a pesti oldalon a Nagykörúton és a Városligeten belül, Budán pedig a Vízivárosban, valamint a dél-budai egyetemi negyedben és a Margitszigeten találhatók.

 

A BKK tájékoztatása szerint hétfőtől lehet jegyet venni a főbb gyűjtőállomások érintőképernyős felületein és a Mol Bubi weboldalán, míg bérletet a BKK ügyfélközpontjaiban. A várakozás elkerülése érdekében azt javasolják, hogy bérlet váltásához regisztráljanak a http://molbubi.bkk.hu webcímen, ami már most is lehetséges.

A közbringa használatához számos kedvezmény vehető igénybe. Így például 3000 forintért lehet az év végéig használható Mol Bubi Start bérletet váltani. Indulási kedvezményként (visszavonásig) az éves bérletet 18 900 forint helyett 12 ezer forintért, a féléves bérletet pedig 12 500 forint helyett 8000 forintért lehet megvásárolni.

Állandó kedvezményként az éves közösségi közlekedési BKK-bérlettel rendelkezőknek 50 százalékos kedvezményt adnak az éves Mol Bubi-bérlet árából, a vásárlás napján érvényes tömegközlekedési szemeszterbérletes köz- és felsőoktatásban tanulók pedig a féléves Mol Bubi-bérletet 20 százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg. A bérlet kiváltásához személyes szerződéskötés szükséges. Az alkalmi felhasználók 24 órás, 72 órás vagy 168 órás jeggyel próbálhatják ki a közbringát. Ezeket az indulástól szeptember 22-ig szintén nagyon jutányos áron, mindössze 100 forintért lehet megvásárolni.

 

A fejlesztés több mint egymilliárd forintba került. Ebből 900 millió forint az EU-támogatás, az önrészt pedig a Fővárosi Önkormányzat nyújtotta a BKK-nak. A rendszer üzemeltetésének főszponzora a Mol, emellett a jegyek és bérletek bevételéből és a Fővárosi Önkormányzat támogatásából tartják fenn a rendszert – olvasható a BKK közleményében.