Hétfőn végre kinyithattak az éttermek Szlovákiában

Forrás: turizmus.com

 2022. január 03. 15:15

Január 3-án megnyithattak az éttermek Szlovákiában, sok helyi vendéglátós mégis kivár.

A karácsony előtt bejelentett enyhítések értelmében Szlovákiában december 25-től kinyithattak a szállodák, január 3-tól pedig az éttermek is fogadhatják azokat a vendégeket, akik igazolni tudják, hogy átestek a Covid-19 fertőzésen, vagy be vannak oltva ellene. Január 9-ig azonban még érvényben van a kijárási tilalom, és egyéb megszorítások is vonatkoznak a vendéglőkre és a szálláshelyekre – írja az ujszo.com.

A lap által megszólított vendéglátósok egyetértettek abban, hogy szükség van a nyitásra, mert a sokadik lezárás padlóra küldte az ágazatot, de inkább kivárnak. Így tettek a dunaszerdahelyi Hotel Thermaban is, ahol ugyan már karácsonytól fogadhattak volna vendégeket, az állandóan változó szabályok és a továbbra is fennálló korlátozások miatt azonban úgy döntöttek, hogy egyelőre nem nyitnak ki. „Az ünnepek előtt még nagyon alacsony volt az érdeklődés, ezért inkább fizetett szabadságra küldtük az alkalmazottakat. Olyan feltételeket támasztott a kormány, amelyek alapján úgy nézett ki, hogy nincs is értelme kinyitni” – mondta Tóth Tihamér igazgató utalva arra, hogy kezdetben az étkeztetés szabályai sem voltak tisztázottak, és a szállodában, valamint annak közös helyiségeiben is korlátozták a vendégek számát. „Ennyi negatívum mellett úgy láttam jobbnak, hogy nem járatjuk le magunkat a vendégek előtt” – folytatta az igazgató hozzátéve, hogy január 9. után döntenek majd arról, hogy kinyit-e a szálloda.

Dunaszerdahelyen is vannak, akik kivárnak

Fotó: dunstreda.sk

A csallóközkürti Szarvas vendéglőben még a korábbi lezárások okozta munkaerőhiánnyal is meg kell küzdenie Fekete Norbert tulajdonosnak. „Mivel nem tudtuk, mikor nyithatunk, ezért néhány pincér felmondott, így majd én nyitok ki, leghamarabb január 10-én, és keresek magam mellé pincért. A konyhát próbáltuk fenntartani, hogy a kiszállításból és a menükből legalább a két szakácsot megtarthassuk. Ha nem működik az étterem, akkor nehéz bevételt termelni a fizetésekre” – mondta Fekete Norbert hozzátéve, hogy az elmúlt évben teljesen padlóra került a vendéglátóipar, és a vendégekre is inkább az apátia jellemző, különösen az év eleji gyengébb időszakban.

A szlovákiai vendéglátóhelyeken csak ülve lehet ételt és italt fogyasztani, egy asztalnál legfeljebb négy személy tartózkodhat, az asztalokat pedig egymástól két méterre kell elhelyezni.