Hétfős csapat versenyez a stuttgarti "szakácsolimpián"

Forrás: turizmus.com

 2020. február 17. 09:02

A Magyar Nemzeti Válogatott részt vesz a február 14-19. között megrendezésre kerülő Culinary Olympics versenyen Stuttgartban.

A verseny ezúttal átköltözött a 400 ezer látogatót vonzó stuttgarti INTERGASTRA szakkiállításra, ahová közel

2500 versenyzőt, köztük 40 nemzeti válogatottat, 15 junior válogatottat, 15 közétkeztetési válogatottat, közel 50 regionális csapatot és 1000 egyéni versenyzőt várnak.

Amiben igazán különleges a verseny, hogy itt nemcsak a zsűri kóstolhatja meg a fogásokat, hanem azon szerencsés gasztronómia iránt érdeklődők is, akik hónapokkal előre lefoglalják a számukra izgalmas válogatott menüsorát.

Ez alkalommal kevesebb, mint 24 óra alatt elfogyott az összes nemzeti és junior válogatott menüje. A 6 óra főzést követően megnyílik az erre az alkalomra speciálisan létrehozott Nemzetek Étterme – Restaurant des Nations, ahová a vacsora vendégeit várják (menükből foglalók), akik a 3 óra alatt  bármikor érkezhetnek, megadva ezzel a ritmust a tálalásnak.

A csapatnak így végig készen kell állnia, hogy mind a 110 menüsor tökéletesen egyforma legyen mind ízében, mind állagában, mind hőmérsékletében, mind kinézetében.

A magyar versenyzők

Fotó: MNGSZ

Az pedig végképp nem ismert, hogy a zsűri mikor küldi be a saját rendelését. Előfordulhat, hogy a 24. előételt, 40. főételt és a 62. desszertet kéri ki és értékeli. A sikerhez igazi csapatmunka kell, mégpedig az alapanyagok bepakolásától a konyha elhagyásáig.

Négy napon keresztül folyamatosan mutatkoznak be a nemzeti és nemzeti junior válogatottak, akik speciális, erre az alkalomra létrehozott üvegfalú versenykonyhákban készítik el 6 óra alatt a nemzetüket is megjelenítő 3 fogásos fine dining menüsorukat, még pedig 110 főre.

Szintén különlegessége az eseménynek, hogy itt a kilátogatók közvetlen közelről, szinte testközelből követhetik az eseményeket az üvegfalú konyháknak köszönhetően.

Idén a hidegkonyhai program megváltozott, így a verseny alatt, most már ezt is élő konyhai munkával kell véghez vinni. A „Chef's Table" 5 órás főzése alatt az országra jellemző 2 vajat, 6 finger foodot (4 hideg, 2 meleg), egy haltálat, egy vegán és egy bárány tányért, egy tányérdesszertet és 6 petit fourst kell prezentálniuk, mindezt 12-12 főre.

A magyar versenyzők: Adamek Balázs, Bán László, Kocsis Marcell – Diófa Étterem, Székesfehérvár; Babicz János Róbert – Vincent Restaurant & Pastry, Kecskemét; Hack Barnabás – Platán Étterem, Tata; Kőrösi-Fehér Emese – munkahelyváltás előtt; Spekova Friderika – Port Bistro & Cafe, Budapest