Hétfőtől kötelező a maszk a hazai vendéglátóhelyeken

Forrás: turizmus.com

 2020. október 30. 15:08

November 2-án hatályba lép az a kormányrendelet, amely a vendéglátó üzletekre és a szórakozóhelyekre is kiterjeszti a kötelező maszkhasználatot. Egyedül a fogyasztás idejére lehet levenni a maszkot.

A szigorítás értelmében a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, valamint a sportrendezvények vendéglátó részein is kötelező lesz az orrot és szájat folyamatosan elfedő maszk viselése, amelyet kizárólag az étel és az ital elfogyasztásának idejére lehet levenni. A hat éven aluli gyerekekre nem vonatkozik a kötelezettség.

Az új előírásokat a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló 431/2020. (IX. 18.) Korm. rendeletet módosító 468/2020. (X. 29.) Korm. rendelet tartalmazza.

A rendelet értelmében azokban az üzletekben, amelyekben kiegészítő tevékenységként vendéglátó tevékenységet is folytatnak, az ott megvásárolt étel és ital elfogyasztásának időtartama alatt szintén nem kell a maszkot viselni.

A kötelezettség megszegése esetén akár egymillió forint bírságot is kiszabhatnak

Fotó: 123rf.com

Azt a vendéget, aki a maszkot a vendéglátó üzlet üzemeltetője vagy alkalmazottja felszólítására sem vagy nem az előírt módon viseli, ki kell zárni a látogatásból, és gondoskodni kell arról, hogy elhagyja az üzletet.

Ugyanígy maszkot kell viselniük a vendégeknek az alkalmi vagy a rendszeres jellegű, nyilvános rendezvény helyszínén is, kivéve az étel és ital elfogyasztásának időtartama alatt. Az élő zeneszolgáltatást nyújtó fellépők viszont mentesülnek a maszkhasználat alól.

A kötelezettség megszegése esetén az ellenőrző kereskedelmi hatóság figyelmeztetést alkalmaz, továbbá százezer forinttól egymillió forintig terjedő bírságot szabhat ki, vagy legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja az üzletet, illetve a helyiséget, sőt egyszerre is kiszabhat bírságot és zárhatja be az üzletet.

A kereskedelmi hatóság a jogkövetkezmények alkalmazásánál figyelembe veszi az üzemeltető által tett, a jogszerű állapot helyreállítására irányuló intézkedéseket. A kormány kereskedelmi hatóságként a rendőrséget is kijelöli.