Hétfőtől lesz látogatható a Pesti Vigadó

Szerző: Elek Lenke

 2014. március 13. 18:41

A 4,5 milliárd forintból rendbe hozott Vigadó épületét március 14-én avatják fel ünnepélyesen a kormány vezetői. A csütörtöki sajtóbejáráson még nem úgy tűnt, hogy kész van az épület, mint ahogyan nincs is, számos funkció – mint az étterem például – csak nyáron kezd majd üzemelni.

A Magyar Művészeti Akadémia tulajdonában lévő intézményt a nagyközönség március 17-től látogathatja. Az épület csak belépődíj ellenében tekinthető meg: 2500 forint lesz a felnőtt belépőjegy. Többfajta belépő díj-kedvezményt vezetnek be. A Vigadót egyrészt összművészeti intézménynek, másrészt turistalátványosságnak és konferenciahelyszínnek szánják.

Feszl Frigyes 1864-es épülete 2004-ben zárt be, a 2014-re megújult építmény mára új terekkel gazdagodott. A harmadik évezred Vigadójában majdnem eredeti szépségében pompázik a díszteremsor és a gyönyörű csillárok. Bár a mennyezeti festményeket és a szobrokat nem lehetett rekonstruálni, ismét régi fényében tündököl a főlépcsőház, az előcsarnok, megújult a kamaraterem. Az V: emeleten előadó és kiállítótermek kapnak helyet. Pazar panoráma tárul elénk a VI: emeleti tetőteraszról.

Március 16-án az épület új 5-6. emeletén Makovecz Imre Kossuth-díjas építész kiállítása látható, fél évig. Március 28-tól Schrammel Imre tárlata tekinthető meg, három hónapon keresztül.
A Vigadó bekerült a Budapesti Tavaszi Fesztivál helyszínei közé is.