Hétvégén újra nyit a Tisza-tavi Vízi Sétány

Forrás: turizmus.com

 2015. március 31. 17:46

Húsvéttól megújulva várja vendégeit a tó vize fölött futó 1500 méteres pallóút. Egy éves technikai szünet után, a korhadt elemek kicserélését, a kilátó teljes cseréjét követően, a szezont mindjárt színes programajánlattal nyitva várják a Tisza-tóra érkezőket a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai.

A 2005-ben átadott tanösvény a poroszlói Delfin kikötőből érhető el áprilistól októberig naponta induló rendszeres csónakjáratokkal, vagy a szerződött partnerek csónaktúráinak keretében a Tisza-tó több kikötőjéből. A pár perces hajóúttal megközelíthető tanösvényen a pallóút körülfut egy kis belső tavon, elvezet két madárvártához és egy megfigyelő toronyhoz is. Ha elfáradnak, a vendégek megpihenhetnek egy kis sziget árnyas padjain. A tanösvény az óránként – szükség szerint sűrűbben – induló rendszeres járatokkal bejelentkezés nélkül látogatható, a vendégeknek a Hortobágyi Nemzeti Park szakvezetői pontonkénti tájékoztatást adnak a Tisza-tó élővilágáról, történetéről. Újdonság a havi tematika szerint szervezett bemutatók, témanapok sorozata, valamint az is, hogy az iskolás csoportoknak a korosztályhoz igazított, tematikus bemutatást kínál a nemzeti park Oktatási és Turisztikai Osztálya.

 

Az ökoturisztikai tanösvény húsvéti és áprilisi programja máris 2-3 órás tartalmas időtöltést, egyben felüdülést jelent kicsiknek, nagyoknak egyaránt.

Az alapprogram tartalma a ki- és beszállítással együtt egy közel 20 perces csónaktúra és a közel 1 órás séta a víz fölött kanyargó pallósoron, ami kerekesszékkel és babakocsival is bejárható.

Április 4-5-6-án ezen túl bemutató gyűrűzést, húsvéti nyuszik készítését, kézműveskedést vagy rovargarázs barkácsolást is választhatnak a látogatók, mely az újranyitás kapcsán ingyenesen választható programelem.

A betekintőkből, és a kilátóból szabad szemmel, a madárvilág zavarása nélkül figyelhetők meg a táplálkozó, szárítkozó, fiókáikat nevelő, netán fészkükön ülő madarak. A természetfotózás szerelmeseinek etetőhelyek és költőszigetek kialakításával nyílik lehetőség a természet csodáinak megörökítésére.

A tanösvény látogatása osztálykirándulások keretében jól kombinálható más Tisza-tavi látnivalókkal vagy a nemzeti park egyéb környezeti nevelési programjaival.

A havi szakvezetési témák, programok, csoportoknak kínált ajánlatok, a nyitvatartási információk is megtalálhatók a vízi sétány hivatalos honlapján a www.hnp.hu/vizisetany oldalain.