Hévízi bemutatkozás Prágában

Forrás: turizmus.com

 2014. szeptember 03. 16:47

A Hévíz-Prága járat nyári indítását követően és azt erősítendően workshop keretében is bemutatkozott Hévíz a közelmúltban a cseh fővárosban.

A prágai találkozón Papp Gábor polgármester, Kepli József János alpolgármester és Horváth Orsolya, a Hévízi TDM Egyesület elnöke vett részt, ahol a turisztikai szaksajtó képviselői és cseh utazási irodák vezetői és munkatársai előtt ismertették meg Hévíz városát a jelenlévőkkel.

 

A találkozó kiemelt vendége volt Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki nyitó előadásában többek között elmondta: a kormány a jelenlegi 8,8-ról 10 százalékra szeretné emelni a turizmus GDP-ből való részesedését, amelyben nagy szerepet szán Hévíznek, ahol a vendégéjszakák száma az elmúlt években folyamatosan meghaladja az egymilliót.

A vendégéjszaka szám növekedése egyértelműen köszönhető a Hévíz-Balaton Airportnak is, hiszen a fürdőváros számos olyan országot tud így megszólítani, melyekkel egyébként nehéz lenne kapcsolatot teremteni – többek között ez is elhangzott a találkozón.

Az államtitkár megnyitója után Papp Gábor köszöntötte a megjelenteket.

Szirányi András, a Turizmus Zrt. csehországi külképviseletének vezetője Magyarországot bemutató előadást tartott, Kepli József alpolgármester pedig Hévízről tartott prezentációt. A rendezvényen jelent volt Kolozsvári István Prágába delegált magyar nagykövet, valamint JurajChniel, Csehország által hazánkba delegált nagykövet, akikkel a polgármester külön személyes megbeszéléseket is tartott.

A hévízi küldöttség tárgyalást folytatott a Czech Airlines vezető képviselőivel az ide év hátralévő lehetőségeiről és már a jövő évi járat indítások kapcsán, melyet közös marketing tevékenységgel is összekötnének. A találkozó közvetlen hozadéka többek között egy, a jövő héten Hévízre szervezett cseh study tour, melyen tíz cseh utazási iroda képviselője vesz részt, illetve előkészítés alatt áll egy októberi, cseh szakújságírók számára szervezett study tour is.

 

A prágai találkozót követően Hévíz városvezetői Karlovy Varyban és a járásilag a városhoz tartozó Marienbadban tettek látogatást. Karlovy Vary polgármesterével egyeztetések zajlottak gyógyászati kutatások és turisztikai együttműködés lehetőségeiről, mely akár testvérvárosi kapcsolattal is megerősödhet, s mindkét városban tanulmányozták az ottani gyógyászatot és fürdőt is.

Papp Gábor polgármester a tanulmányút kapcsán elmondta: tapasztalataik szerint Hévíz, összehasonlítva a nagy múltú cseh fürdővárosokkal, európai szinten is jól pozicionált város, de természetesen helyünket és rangunkat megtartani, sőt erősíteni kell a jövőben.