Hiánypótló turisztikai látványosság a Bakonyban

Forrás: turizmus.com

 2014. augusztus 27. 17:36

Újabb beruházás fejeződött be a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.-nek köszönhetően a Bakonyban.„A jövő a kezünkben van" közjóléti beruházás sorozat keretén belül augusztus 30-án Nagyvázsony közelében avatják fel az új, mesés panorámát nyújtó kilátót.

Nagyvázsony festői környezete, látnivalói, rendezvényei, a települést körülvevő erdők túraútvonalai remek kikapcsolódást ígérnek az ide látogatóknak.

A most átadott kilátó Nagyvázsony község belterületétől délre található a 410 m magas Lugos-tető hegyen. A kilátóról csodálatos panoráma nyílik a környékre. A VERGA Zrt. által megépített panorámateraszos kilátó 20 méter magas. A beruházás keretében a kilátó mellett tájékoztató tábla, erdei bútor garnitúra, valamint padok kerültek elhelyezésre. A beruházás értéke 37 500 000 Ft.

A kilátó névadója a 20. század egyik legnépszerűbb magyar vadász- és útleírásírója, akinek műveit számos nyelvre lefordították. Bár Óbudán született, nyarait anyai nagyszüleinél töltötte Ajka-Csingervölgyben, ezért ajkainak vallotta magát. Egy baleset következményeként Brazíliában mindkét szeme világát elveszítette és a tragédiának "köszönhetően" lett íróvá és ajándékozta meg az utókort remekbeszabott útleírásaival, amelyekkel Magyar László, Kittenberger Kálmán vagy Széchenyi Zsigmond méltó társává vált.

Molnár Gábor saját folytonosságát őrző író, természetkrónikás volt, akit a tartalmi gazdagodás vezetett a formai kísérletezés és megújulás útjára. Életéből 48 esztendőt vakon élt. Önvizsgáló és előretekintő emberré vált. Óriási élet- és ismeretanyaga olyan életmű kiépítéséhez vezetett, melyben a tudás a közösséget szolgálta.

Az ünnepélyes szalagátvágáson beszédet mond Tengerdi Győző, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója, valamint Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára.

2014. július 16-tól a Földművelésügyi Minisztérium Állami Földekért Felelős Államtitkársága az állami erdőgazdaságok tulajdonosi joggyakorlást végző szervezete.

A Molnár Gábor kilátó átadásával a VERGA Zrt. elérkezett a 2013-ban útjára indított milliárdos nagyságrendű „A jövő a kezünkben van" beruházási program23. állomásához, összhangban a Kormány „Bejárható Magyarország" programjával.