Hiányszakma lett a pincér Ausztriában

Forrás: turizmus.com

 2022. július 11. 16:04

Ausztriában is küzd a turisztikai ágazat a hatalmas munkaerőhiánnyal. Már felszolgálót is lehet harmadik országból könnyített eljárással foglalkoztatni. A felső-ausztriai munkaügyi kamara szerint riasztóak a vendéglátás munkakörülményei.

A hiányzó munkakörök mielőbbi feltöltése érdekében Martin Kocher szövetségi munkaügyi miniszter rendelettel kibővítette azon munkakörök listáját, amelyre jelentkezve könnyített eljárással kaphatnak szezonális munkavállalási engedélyt a harmadik országból származó, nem EU-s munkavállalók. Az eddig 66 munkakört tartalmazó listára ezentúl a felszolgáló munkakör is felkerült, ami jó lehetőség az akut munkaerőhiány orvoslására – nyilatkozta Harald Mahrer, az osztrák gazdasági kamara (WKO) elnöke.

Ausztriában is küzd a turisztikai ágazat a hatalmas munkaerőhiánnyal

Fotó: flik47/123RF.COM

Az ágazati szakszervezet elnöke, Berend Tusch ugyanakkor erősen kritizálta a kormányzati intézkedést, véleményük szerint ugyanis nem a külföldi olcsó munkaerő a megoldás a nehéz helyzetre, hanem a munkakörülmények javítása által a hazai foglalkoztatottság bővítése a turizmus és vendéglátás ágazatban – írja a GD-Consulting blogja.

 

Riasztó munkavállalási trend a vendéglátásban

Ezzel egybecseng a felső-ausztriai munkaügyi kamara (AKOÖ) elnökének véleménye. Andreas Stangl szerint riasztóak a vendéglátás ágazat munkakörülményei. Bár Felső-Ausztriában az összes foglalkoztatott alig 3 százaléka dolgozik a gasztronómia területén, a kamarához beérkező munkaügyi panaszok 15 százaléka a vendéglátásban dolgozóktól érkezik. Az ágazatban a legmagasabb a gyakorlati idő megszakításának aránya, az éttermekben dolgozó gyakornokok közel fele, 45 százaléka nem fejezi be a praktikumát, azt a nehéz körülmények és a mostoha bánásmód miatt idő előtt megszakítják.Az elnök szerint a rossz benyomások miatt fokozódhat a munkaerőhiány az ágazatban, így a munkakörülményeken mindenképpen javítani szükséges. A jövőben a támogatáspolitika feltételéül kell szabni: csak olyan munkáltató kaphasson támogatást, amelyik maximálisan teljesíti a megfelelő munkakörülményeket – hangsúlyozza az AKOÖ közleményében.