Híján van még turisztikai infrastruktúrának a Várbazár - KÉPGALÉRIÁVAL

 2014. április 03. 20:49

Ybl Miklós 200. születésnapja előtt három nappal átadták a Várkert Bazárnak azt a részét, amely Ybl tervei alapján épült. A rekonstrukció talán legfogósabb kérdése volt, miként hasznosítsák az épületegyüttest – erre egyetlen korszak sem találta meg az ideális választ.

„Ami harminc éven át pusztult, három év alatt újjáépült" – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök az 1984 óta zárva tartó neoreneszánsz komplexum csaknem 9000 négyzetméternyi területének csütörtöki ünnepélyes átadásán.

Tekintse meg KÉPGALÉRIÁNKAT!

A déli palotában három kiállítás nyílt Ybl Miklós műveiből, az épület történetéről és felújításáról, valamint a területen fellelt régészeti leletekből. A rekonstrukció ezzel lezárult első ütemének részeként elindult a Várba vivő szabadtéri mozgólépcső is, amely a hat emeletnyi magasságot 50 méter hosszan küzdi le. A fedett, de oldalt nyitott szerkezet most még csak felfelé közlekedik. Pénteken és a hétvégén ingyenes vezetett sétákon tekinthetik meg az érdeklődők az eredeti pompájában helyreállított épületet.

 

A projekt második ütemében, augusztus végére fejezik be az újonnan hozzáépített részeket, amelyek összterülete megközelíti a 18 ezer négyzetmétert, így a 300 férőhelyes mélygarázst, amelyből közvetlenül fel lehet majd jutni a Várba, a talajszint alá süllyesztett, 900 négyzetméteres multifunkcionális rendezvénytermet, a kültéri mozgólépcsőhöz csatlakozó liftet, ezenkívül csaknem 8800 négyzetméter nagyságú kertet és udvart alakítanak ki. A komplexum összesen 2500 négyzetméternyi kiállítóterével Magyarország legnagyobb időszaki kiállítóhelye lesz. A tervek szerint nyáron Csontváry-tárlat nyílik az északi palota falai között, jövő februártól pedig két éven át az I. világháború centenáriumi kiállításának ad helyet a műemlék.

A Várkert Bazár mint látványosság a várakozások szerint évente 250 ezer látogatót vonz majd, ehhez képest szerénynek tűnik az ide tervezett turisztikai kiszolgáló és vendéglátó infrastruktúra, különösen, hogy a rakparton egy új kishajó-kikötő is épül. Mint L. Simon László kormánybiztos a csütörtöki sajtóbejáráson lapunk kérdésére elmondta: a második ütemben az északi és a déli palotában egy-egy múzeumshop, továbbá egy elegáns étterem és egy cukrászda készül el, a kiállító- és rendezvényterekhez pedig biztosított a szükséges mennyiségű vizesblokk.

Szavaiból ugyanakkor kiderült, hogy turisztikai információs pont létesítését csak hosszú távon vették tervbe. Szintén hosszú távú elképzelés, hogy a Várbazár előtti területet fedett rendezvénytérré alakítják, ezáltal tehermentesíthetnék a Várat egyes, most a Budavári Palota környékén megrendezésre kerülő gasztronómiai fesztiválok alól.

 

A kormánybiztos hangsúlyozta, Ybl annak idején egy „díszes szalagnak" építette a Várbazárt, amelynek legfontosabb funkciója az volt, hogy lezárja a várképet, egyúttal megóvja a Várhegyet egy esetleges megcsúszástól. Egy ilyen reprezentatív épületnek nehéz megtalálni az ideális funkcióját, sem Ybl korában, sem később nem sikerült. A kormánynak három évvel ezelőtt két útja volt: vagy hagyja tönkremenni, vagy felújítja és megmenti, reagált L. Simon László a hasznosítást érő sajtókritikára, mely szerint a gombhoz varrják a kabátot.

(Fotók: Polgár Zoltán)