Átadták a Gyertyánosi Kulcsosházat

Forrás: turizmus.com

 2021. július 07. 10:00

Hivatalosan is átadták a nagyközönségnek a 21,5 millió forintos támogatásból korszerűsített kaposvári Gyertyánosi Gyöngyvirág Kulcsosházat.

A SEFAG Zrt. kezelésében lévő Gyertyánosi Gyöngyvirág Kulcsosház átadóünnepségén a SEFAG Zrt. vezérigazgatója, Fehér István elmondta: a szállást és környezetét az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. (AÖFK) közreműködésével a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében kapott 21,5 millió forintos támogatásból korszerűsítették.

"A klímaváltozás hatására a természetesnél gyorsabban változnak a környezeti viszonyok, így a szakemberek erdőnevelő munkája, aktív segítsége kell ahhoz, hogy az erdők alkalmazkodni tudjanak, és fennmaradhassanak” – emelte ki Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára.

Az 50 éves jubileumát ünneplő SEFAG Zrt. az elmúlt években több mint 100 hektár új erdőt hozott létre, többek között a kormány Természet- és Klímavédelmi Akciótervében meghirdetett vállalás keretében, amelynek értelmében a következő tíz évben legalább 10-10 fát ültetnek az adott évben születendő gyermekek után. Az államtitkár emlékeztetett, az erdőgazdaság ökoturisztikai fejlesztési programjának köszönhetően az elmúlt évtizedben megnőtt a térség vonzereje és látogatottsága. A Kaposvár melletti Gyertyánosi parkerdő is évente több tízezer ember számára nyújt egészséges kikapcsolódási lehetőséget.

A két különálló szobában pótágyakkal együtt 12 fő fér el

Fotó: Pogonyi Dávid

Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos köszöntőjében elmondta, hogy jelenleg körülbelül negyven hasonló létesítmény fejlesztése zajlik országszerte. A most átadott kulcsosház kiváló lehetőséget kínál mindenkinek, aki családjával vagy barátaival szeretne eltölteni egy vagy több napot nyugalmas természeti környezetben. A környéken könnyebb és nehezebb túraútvonalak is várják az aktív turizmust kedvelőket, valamint nagyobb létszámú társaságoknak is minden adott ahhoz, hogy kikapcsolódhassanak.

A Kulcsosházban két különálló szoba 4, illetve 3 fő, valamint a pótágyakon további 5 fő elszállásolására, ezen felül korszerű berendezés,  jól felszerelt konyha és étkező is rendelkezésre áll. A ház szomszédságában egy 20, valamint egy 40 főt is befogadni képest nyitott, fedett filagória áll – lehetőséget adva nagyobb csoportok időjárástól független pihenésére is. Ezenkívül tűzrakó helyek és egy környezetbarát külső mellékhelyiség is található itt.

A háztól kicsit távolabb a legendás Négy testvér forrás, avarkori ásatások, valamint erdei tornapálya és horgásztó is található. Igény esetén erdész szakember által vezetett túra is igényelhető a SEFAG Zrt. munkatársainál.