Hogyan adózik a borravaló és a felszolgálási díj?

Forrás: turizmus.com

 2019. június 11. 15:33

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete készített egy tájékoztatót a borravaló és a felszolgálási díj közötti különbségről, valamint azok adóügyi vonatkozásairól.

A borravaló a vendég által a szolgáltatással való elégedettséggel összefüggésben, önkéntesen adott (jellemzően a fogyasztás értékének kb. 10%-át kitevő) összeg, és nem csak a vendéglátóiparra jellemző – olvasható a tájékoztatóban.

Ezzel szemben a felszolgálási díj egy miniszteri rendelet alapján a vendéglátásban a felszolgáló közreműködésével történő kiszolgálásért felszámított külön díj (általában a fogyasztás értékének 10-15%-a), amely részét képezi a fizetendő számla összegének. Ugyanakkor a felszolgálási díj megfizetése nem zárja ki, hogy a vendégek azon felül borravalót adjanak a felszolgálóknak.

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény szerint a borravaló kezeléséről a munkáltatónak a munkavállalókkal előzetesen meg kell állapodnia. A borravaló kezelése alapvetően meghatározza az adófizetési kötelezettségeket.

Adóügyi szempontból fontos, hogy a borravaló bekerül-e a szolgáltató pénztárába

Fotó: pixabay.com

A vendégtől kapott borravaló különböző formában jelenhet meg egy vendéglátó üzletben, azonban adóügyi vonatkozásban kiemelt jelentősége van annak, hogy a kapott összeg bekerül-e a szolgáltató pénztárába vagy sem. A borravaló ugyanis főszabályként külön kezelendő, és nem része a nyújtott szolgáltatás adóalapjának, az nem képez áfaalapot.

A teljes tájékoztató anyagot letöltheti INNEN.

A tájékoztatót Zerényi Károly, az MVI képviselő testületi tagja, tanácsadója állította össze az MVI–NAV közös konferencián elhangzottak figyelembevételével.