Hogyan kerül Budapest titkos kertjeibe bölényfű?

Forrás: turizmus.com

 2014. szeptember 24. 16:39

Sokak számára ismeretlenek azok a titkos kertek, amelyek menedéket nyújthatnak a lüktető belvárosi forgatagban. A Żubrówka segítségével feltérképeztük Budapest rejtett kincseit.

Egy frissítő Bison Fizz koktéllal (almaborral felöntött Żubrówka vodka) fogadtak bennünket túránk első állomásán a Királyi Pál utca 13. alatt, ahonnan sétára indultunk az Imagine Budapest idegenvezetője kíséretében. Budapest középkori városfalának egy megmaradt darabja határolja az itteni, az eredeti utcaszinten található hangulatos, árnyékos és csendes zugot – minden bizonnyal a belváros legrejtettebb szöglete ez.

Kevesen tudják, hogy a Papnevelde utcában milyen szépséges, buja növényzetet rejtenek az egyházmegyei szeminárium épületének kőfalai. Igazi megnyugvás ide belépni. Az 1786-ban emelt épület kertjének ékessége a lengyel katolicizmus fontos szimbóluma, a częstochowai Fekete Madonna-ikon szoborváltozata, és a kőoszlopot két oldalról közrefogó, térdelve imádkozó pálos szerzetes alakja.

 

A közeli Károlyi-kert mindig főúri kert volt, területét soha nem építették be. Habár utolsó tulajdonosa, Károlyi Mihály egyszer majdnem felparcellázta bérházak építésére, mert ebből akarta kártyaadósságát rendezni, ám felesége, Andrássy Katinka ezt megakadályozta. Így ma is élvezhetik a városlakók az árnyat nyújtó hatalmas fák, a füves tisztások, a csobogók és szökőkutak teremtette kellemes hangulatot.

Túránk utolsó állomásaként a Vitkovics Mihály utcában fellelhető, 1800 körül épült picike lakóházat kerestük fel, melynek csodálatos kapuja mögött a barokk Pest egy darabkája tárul a belépő elé, az udvaron vörösmárvány kúttal.

Aki néhány kellemes, laza órát szeretne eltölteni a városi természetben, annak piknikkosarában stílusos ital lehet a hajdani lengyel nemesség kedvelt itala, a közelmúltban megújult külsővel jelentkező Żubrówka vodka, melynek a gyártása során felhasznált bölényfű kölcsönöz egyedi ízvilágot és színt. (A nemesek úgy hitték, hogy fogyasztásával egy bölény erejére fognak szert tenni.) Minden üveg tartalmaz egy szálat ebből a különleges fűféléből, amit a mai napig kézzel tesznek az üvegbe; 1000 liter vodka készítéséhez 1-2 kg füvet használnak fel. Ez a vadon termő növény egyedül az UNESCO-világörökség részének nyilvánított Białowieża Nemzeti Park tisztásain nő, és természetességénél fogva nagyon kellemes alapot ad laza koktélokhoz, melyekben almalével, ciderrel vagy éppen bodzás-limonádéval keverik a Żubrówka vodkát.

 

Napjainkban már több mint 30 országban forgalmazzák, többek között Amerikában és Ausztráliában is. Éves szinten mintegy 18 millió liter fogy belőle.