Hogyan kerülhetik el az éttermek az ételpazarlást?

Forrás: turizmus.com

 2020. január 15. 13:46

Minden évben túl sok étel válik hulladékká. Ezzel értékes energiaforrások és rengeteg pénz megy veszendőbe. A jelenség gyakorlatilag a vendéglátás összes területén fennálló probléma, pedig apró változtatásokkal is nagy mértékben csökkenthető a hulladék mennyisége.

Szekeres Tibor, a Rational Magyarország senior értékesítési igazgató tanácsai következnek az ételpazarlás ellen.

1. Óvakodjunk a túltermeléstől

Jó döntés lehet csökkenteni az adagok méretét. Ha csökken a maradékok mennyisége, csökken az ételpazarlás is. Ha egy étel minden egyes összetevője jól ki van találva, és az is előre meg van szabva, mekkora lesz a mennyisége a tányéron, akkor nagyon hamar kiderül, működik-e ez az adag a vendégek számára. Ezzel nagyon sok pazarlást meg lehet úszni. Ha többféle méretű adagot kínálunk ugyanabból az ételből, ugyancsak rengeteget sprórolhatunk.

2. Tervezzük meg előre a mennyiségeket

Egy másik opció, ha szeretnénk elkerülni a pazarlást, ha modern konyhatechnológiát használunk. Az intelligens számlálórendszerek analizálják, hogy egy adott ételből hány tányér fogyott aznap. Ezek az adatok segítségünkre lehetnek a jövőben, hogy precízebben tudjunk tervezni. Egy jól átgondolt receptválogatás is megkönnyíti a tervezést.

3. Bízzunk az intelligens konyhatechnológiában

Egy új eszköz beszerzése nagyon kifizetődő lehet. A Rational főzőrendszereivel az adagok könnyen és gyorsan újratervezhetők. A kiszámítható minőség ugyancsak biztosítja, hogy kevesebb legyen a pazarlás. A SelfCookingCenter Finishing programjával az előre előkészített ételek rendelésre kerülnek elő a mélyhűtőből, és néhány perc alatt el is készülhetnek.

A tudatos tervezés és mérés segít felvenni a küzdelmet az ételpazarlás ellen

Fotó: Pixabay

Szekeres Tibor szerint a pazarlás megállításának dupla haszna van: „Az adagok tesztelése vagy az új folyamatok beállítása időt vehet igénybe. De a befektetés hamar megtérül. Egy egyszeri mérés azonnali sikereket hozhat. Ezen nemcsak a beszerzéskor spórolhatunk, hanem a hulladékkezeléskor is, így két területen is növekszik a hasznunk” – fejtette ki.