Hogyan lehet nyereséges egy kastélyszálloda?

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2015. május 14. 19:53

Lehet-e nyereségesen üzemeltetni ma egy kastélyszállodát Magyarországon? – ez volt a fő kérdése a Kastélyszálloda Fórum címmel május 14-én megrendezett konferenciának, amelynek előadói különböző hasznosítási modelleken keresztül adtak képet a jelenlegi hazai kastélyhelyzetről.

A magyar turizmus legnagyobb kihívása, hogy diverzifikálni tudjuk a belföldi és külföldi keresletet térben és időben, az ne csak a Balatonra és Budapestre koncentrálódjon, s erre jó lehetőséget kínálnak például a kastélyszállodák, amelyek a kevésbé frekventált térségekbe vonzzák a vendégeket – jelentette ki a fórum megnyitó beszédében Maráczi Gábor, a Magyar Turizmus Zrt. marketingigazgatója. Ezek a különleges szálláshelyek új keresletet képesek generálni, hiszen magas minőségi szolgáltatásaikkal, kulturális és építészeti örökségként önmagukban is vonzerőt jelentenek – tette hozzá.

A Magyar Kastélyszállodák Szövetsége által szervezett fórumon a továbbiakban hazai és külföldi szakemberek mondták el tapasztalataikat a magántőke bevonásáról, a nyereséges üzemeltetés titkairól a budavári St. George Hotelben.

 

A szövetség elnöki posztját betöltő Bartha Sándor a saját cége által felújított és üzemeltetett, de állami tulajdon lévő Héderváry Kastélyszálloda példáján mutatta be, hogyan lehet sikeres a magántőke bevonása egy kastély revitalizációjába. A 18 szobás műemlék ház 2004-es megnyitása óta közel 19 ezer vendéget fogadott, köztük csaknem 9000 külföldit, ez idő alatt éttermében mintegy 90 ezren, kulturális rendezvényein 13 ezren, az ingyenesen látogatható kastélyparkban több mint 100 ezren fordultak meg. A dolgozóknak kifizetett bérek, az étel- és italbeszerzések révén éves szinten több mint 100 millió forint áramlik vissza a régióba, s ehhez jön még az államkasszába befolyó bérleti díj és adók. Ezek a számok jól mutatják, hogy egy ilyen kicsi kastélynak is mekkora nemzetgazdasági és társadalmi szerepe lehet – hangsúlyozta Bartha Sándor, aki szerint az állam és a magántőke összefogásának ilyen típusú modelljén mindkét fél csak nyerhet.

Az állam nyitott az együttműködésre – derült ki a tartósan állami tulajdonú műemlékeket kezelő Forster Központ elnökének, Sághi Attilának az előadásából. Ők legalábbis minden egyes helyszínükön keresik a magánbefektetőket, akik a felújításra kerülő kastélyokat megtöltik üzleti alapon működő szolgáltatásokkal. A 2007–2013-as fejlesztési időszakban 28 műemléki projekt összesen több mint 10 milliárd forintnyi támogatást kapott, jelenleg is folyamatban van 7 nagyobb léptékű turisztikai fejlesztés megvalósítása 8 milliárd forint értékben. Elkészült és már a kormány előtt van a nemzeti kastélyprogram és a várprogram. E szerint a 2014–2020-as pályázati ciklusban 35 kastély újulhat meg 43 milliárd forintból, és 28 várban lesznek kisebb-nagyobb beruházások 17 milliárd forintból. Ezek célja a kulturális és turisztikai potenciál növelése az adott térségben, a kastélyprogram megvalósításától  800 ezer, a várprogramtól újabb 600 ezer pluszlátogatót várnak. Terveik szerint 2015 szeptemberében indul a kastélyfejlesztések első köre 8 helyszínen (Bicske, Edelény, Iszkaszentgyörgy, Lovasberény, Sümeg, Tata, Komlódtótfalu és Oroszlány-Majkpuszta) – tájékoztatott az elnök.

Fotók: Csárdás Ferenc


A fórum résztvevői további két esettanulmányon keresztül különböző hasznosítási modelleket ismerhettek meg. Zalacsányban, a Széles Gábor nagyvállalkozó tulajdonában álló Batthyány Kastélyszálló komplex turisztikai fejlesztése keretében 18 lyukú, nemzetközi színvonalú golfpálya, exkluzív golfklub és golffalu, 600 egységből álló luxus-lakóingatlan és a későbbiekben egy ötcsillagos wellness-szálloda épül – hallhattuk Csonka Sándor igazgatótól.

A Nógrád megyei Alsópetényben található Prónay-kastély az egészségturizmus irányába mozdult el. A házat eleinte főként rendezvényhelyszínként hasznosították, de ma már egy új építésű fürdőház és felújított falusi vendégházak is tartoznak a birtokhoz, tavaly pedig átadták a legmodernebb technológiát alkalmazó lézeres szemészeti klinikát, amelyre építve 3 naptól 1 hétig terjedő turisztikai csomagokat dolgoztak ki. Molnár József ügyvezető a folyamatos fejlesztésben és a minőségi szolgáltatások nyújtásában látja a siker nyitját.

A Historic Hotels of Europe, a 15 szakmai szövetséget – köztük a Magyar Kastélyszállodák Szövetségét – és 500 európai hotelt tömörítő nemzetközi szervezet alelnöke, Ken Healy többek között a marketing fontosságáról beszélt, amelynek hangsúlyait a régi épületekben működő szállodák esetében a történelmi háttérre, a különleges környezetre és a helyi kulináris élményekre érdemes helyezni. A HHE egyik marketingeszköze az online szavazatok alapján minden évben tíz kategóriában kiosztott Historic Hotels of Europe Award díj. Elmondta, hogy idén nyárra megújul weboldaluk, immár a közvetlen foglalást is lehetővé téve, s az ebből befolyó 10 százalék jutalékot a szövetség teljes egészében marketingre fordítja majd.

A nyereséges üzemeltetés lehetőségei, a kastélyszállodák minősítésének problémái, a sajátosságokból fakadó árazási nehézségek és a célravezető marketing kérdései kerültek terítékre a fórumot záró kerekasztal-beszélgetésen is, amelyet Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke moderált. Az eszmecsere konklúziója, hogy a kastélyszállodák nem tudnak a wellness-szállodákkal versenyezni, de nem is kell nekik. A kastélyszállodák kínáljanak olyan speciális szolgáltatásokat és pluszokat, amelyek megkülönbözteti őket más hotelektől, és ezeket az értékeket hangsúlyozzák a marketingkommunikációjukban is, úgymint a különleges atmoszféra, az egyedi aktivitások vagy a fine dining, és ne menjenek bele az árversenybe – tanácsolta Niklai Ákos.