Hogyan szedjük ki a borfoltot az abroszból?

Forrás: turizmus.com

 2018. július 04. 14:35

Nyár közepén járunk, de a vendéglátóiparban mindig előre kell tekintenünk. Hamarosan beköszönt az ősz, és az esküvőket felváltják a borvacsorák. A vendégek rendkívül kedvelik ezeket az exkluzív, jó hangulatú eseményeket, finom ételekkel és persze jobbnál jobb borokkal. A jókedvű beszélgetések és szórakozás közben pedig teljesen biztos, hogy megtörténik minden háziasszony rémálma: borfoltos lesz a terítő. Ön viszont étterem tulajdonosként egyáltalán nem esik kétségbe, hiszen ez megszokott baleset, úgymond benne van a pakliban. Mi pedig segítünk önnek, hogy ne kelljen megválnia drága abroszaitól egy alkalom után, és még sok borvacsorán tudja használni őket.

Válasszon strapabíró abroszt!

Már azzal meg tudja előzni a bajt, ha megfelelő anyagú terítőt választ, amiből könnyen eltüntethető a makacs vörösborfolt. Mindenképpen olyan alapanyagot ajánlunk, ami jól bírja a sűrű mosást, illetve klórálló. Azonban fontos, hogy ne kelljen kompromisszumot kötni: a strapabíró anyag ne menjen a megjelenés rovására. Ebben az esetben ajánljuk damaszt abroszainkat, amik alapos szövésük révén,magában mintás, magas minőségű textíliák – szinte elnyűhetetlenek. Nagy előnyük még, hogy könnyen tisztíthatók: mosási útmutatónk segítségével az abroszokból gyorsan kimoshatók még a legmakacsabb szennyeződések, így a paprika és vörösbor foltok is.

Ha viszont ön nem éri be a hagyományos damaszt megoldással, ajánljuk figyelmébe a selyemdamaszt terítőket – jellemzőik megegyeznek a damaszt abroszokéval, de magasabb, úgynevezett selyemfényűek, valamint mosásnál, tisztításnál nagyobb odafigyelést igényelnek.

 

Amennyiben viszont önnek fontosabb a funkció, mint a megjelenés, válasszon teflonabroszaink közül. Bár megjelenésükben nem közelítik meg a selyemdamaszt és szatén kiviteleket, rendkívül hasznosak,tartósak és strapabíróak. Amennyiben nagyobb igénybevételnek van kitéve egy abrosz, kiemelhetően fontossá válik a kezelhetősége és szennytaszító hatása. A teflonabroszok szennytaszító hatásuk miatt kevesebb, ritkább mosást igényelnek, ráadásul nem szükséges mosodában tisztíttatni őket, akár mosógépben is moshatóak és könnyen vasalhatóak. Abban az esetben viszont, ha alacsony hőfokon mossuk őket és függesztve szárítjuk, még vasalást sem igényelnek, hiszen az anyag kirúgja magát.Előnyük tehát nem csak a könnyű kezelhetőség, hanem a mosodai költségtakarékosság is.

Bárhonnan is vásároljon bármilyen alapanyagú abroszt, mindenképpen ellenőrizze azt, hogy tartozik hozzá mosási útmutató! Amennyiben olyan helyről vásárol asztalterítőt, ahonnan nem kap pontos mosási útmutatót, azt kockáztatja, hogy új éttermi abroszai néhány héten belül tönkremennek. Sőt,tapasztalataink szerint akár már az első mosás után is elszíneződhetnek a terítők, amennyiben nem megfelelően kezelik őket.

Kerülje a klórral való tisztítást!

A klór, bár a legsűrűbben használt anyag az éttermi textíliák tisztításánál, többet árt az abroszoknak, mint amennyit használ, hiszen roncsolja az anyagot, gyorsan rontja a szövet minőségét: könnyen foszlásnak indulhat az anyag és elősegíti a szakadást is. Bár a mi kínálatunkban is talál klórálló textíliákat, mégis azt javasoljuk, a klór helyett válasszon más tisztítószert, ami kíméletesen tudja eltávolítani a borfoltot az abroszból, így még hosszú ideig segítve az anyag minőségének megőrzését, ezáltal biztosítva azt, hogy még évekig tudja használni ugyanazt a garnitúrát.

De hogyan szedjük ki a borfoltot a terítőből, ha gyors segítség kell?

Több házi praktika is ismert arra vonatkozóan, hogyan tudjuk kiszedni a kiömlött vörösbort az abroszból. A háziasszonyoknak előszeretettel ajánlják a sót (ami magába szívja a még nedves foltot), a meleg tejbe való áztatást, friss foltok esetén pedig a szénsavas ásványvizet.

A vendéglátóipar részére viszont a profi tisztítócégek a modern, egyre elterjedtebb tisztítószereket ajánlják, melyek nem tartalmaznak klórt. Ezáltal a foltokat hatékonyan távolítják el anélkül, hogy roncsolnák az abrosz anyagát.

Egy étterem esetén azonban a legfontosabb a gyors és feltűnésmentes reagálás. Adja meg ön is a módját annak, hogy a vendégei semmit ne érzékeljenek az abroszcseréből! Egyik előző cikkünkben már megmutattuk, hogyan lehet a lehető legelegánsabban terítőt cserélni.

Ahhoz, hogy a lehető legbiztosabb lehessen a döntésében, mielőtt nagyobb összeget áldoz az abroszok beszerzésére, igényelje mintakollekciónkat, amihez mellékeljük a mosási útmutatóinkatis. Ezek segítségével megbizonyosodhat arról, hogy az igényeinek megfelelő textíliákat vásárolja meg. Gondolja át: fontos az ön számára az abroszok folyamatos pótlása? Amennyiben nem, töltse le akciós kifutó termékeink listáját!