Hogyan változtathatja meg a DMA az online szállásfoglalást?

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2022. május 23. 19:22

A nagy digitális platformok tevékenységének versenyjogi szabályozását célozza egy frissen elfogadott uniós jogszabály, amelynek jelentőségéről és a szállodapiacra gyakorolt jövőbeni hatásáról adott tájékoztatást Szigetvári József, a Szallas Group vezérigazgatója az MSZÉSZ múlt heti közgyűlésén.

Digitális – jellemzően amerikai – óriások uralják az európai online piacot, amelyek korlátozzák a kis cégek piacra lépését, a lokális szolgáltatások (pl. árösszehasonlító oldalak, kereső szolgáltatások, közösségi oldalak) megerősödését – ennek a felismerésnek az eredményeként alkotta meg az Európai Unió a digitális piacokról szóló jogszabályt (Digital Markets Act – DMA).A DMA célja, hogy a kisebb cégek is felvehessék a versenyt a jelentős számú felhasználójukkal „kapuőri" pozícióban lévő nagy online platformokkal szemben, egyben visszaszorítsa azok tisztességtelen gyakorlatát. A jogszabály annyira friss, hogy éppen az MSZÉSZ közgyűlése előtti napon fogadták el a végleges szövegét – hallhattuk Szigetvári Józseftől.

Szigetvári József a a digitális piacokról szóló új EU-s jogszabályt ismerteti az MSZÉSZ tavaszi közgyűlésén

Fotó: turizmus.com

A DMA szerint az alábbi négy feltétel mindegyikének teljesülnie ahhoz, hogy egy céget kapuőrnek minősítsenek:

  • 75 milliárd eurós cégérték, vagy 7,5 milliárd euró/év forgalom az EGT-n belül
  • havi 45 millió aktív felhasználó az EGT-n belül
  • évi minimum 10 ezer üzleti felhasználó (pl. szálláshely)
  • minimum 3 tagállamban nyújt szolgáltatást.

 

Mint Szigetvári József elmondta, biztosan kapuőr lesz az Apple, a Google és a Facebook. Nagy kérdés ugyanakkor a Booking.com helyzete, a fenti négy kritériumnak ugyanis három egymást követő évben kell megfelelni, és a Booking a Covid-járvány miatt az elmúlt két évben alulteljesített.A DMA azonban bevezeti a „jövendőbeli kapuőr" kategóriát is, az ilyen cég teljesíti ugyan a kritériumokat, de nem egymást követő három évben, és Szigetvári szerint a Bookingot valószínűleg ebbe a kategóriába fogják sorolni. Mivel a jövendőbeli kapuőrök már befolyásolják a piacot, bizonyos követelményeket előírhat számukra az Európai Bizottság.A digitális piacokról szóló jogszabályt 2022 októbere és 2023 májusa között kell a tagállamoknak a saját jogrendszerükbe átültetniük, a kapuőrök kötelezettségei pedig 2024 áprilisától lépnek életbe. Ezek között vannak olyanok, amelyek nem lesznek hatással a szálláspiacra, mások azonban igen.

Kapuőr-kötelezettségek, amelyek hatással lesznek a szálláspiacra:

– Hozzáférést kell adniuk üzleti partnereiknek a platformon végzett hirdetési vagy kereskedelmi tevékenységük teljesítményére vonatkozó adatokhoz (pl. az Amazonon kereskedő cégeknek látniuk kell a rájuk vonatkozó Amazon-analitikát)

– Meg kell szüntetni az árparitás klauzulát.

– Tilos a saját termékeiket vagy szolgáltatásaikat előnyben részesíteni más piaci szereplőkkel szemben (pl. Google-keresés során a besorolás sorrendje ne csak a Google-termékeket favorizálja).

– Tilos a valamely szolgáltatás során gyűjtött személyes adatokat felhasználniuk más szolgáltatás céljára (pl. Facebook Marketplace).

Szigetvári József felvázolta azt is, hogy a DMA hatására milyen változások várhatók. Meg fog változni a Google találati listában a saját szolgáltatás helye, az OTA-k és az egyéb összehasonlító oldalak előbb kerülhetnek. Ha a Booking.com kapuőr lesz (ami nem biztos a jelenlegi szabályok alapján), akkor el kell törölnie az árparitást az ÁSZF-jéből.

Hogy valójában mi fog történni, a nagy hal végül megeszi-e a kishalakat, arról jelenleg csak teóriák vannak. Mint Szigetvári rámutatott, a három nagy digitális platform jelenleg több bírságot fizet, mint adót, és hihetetlen lobbierővel rendelkeznek. Továbbá az adatok jelenleg olyan koncentrációban vannak a Google és a Facebook birtokában, hogy az árparitás eltörlésével lassan átveszik az árazási kontrollt is. "A kelet-közép-európai régióban azonban még van verseny, köszönhetően nekünk is" – fogalmazott a Szallas Group vezetője. Itt nem alakult ki dominancia a belföldi piacokon, az erős lokális brandek egyelőre képesek versenyezni a nagy globális szereplőkkel szemben – tette hozzá.