Hol együnk idén a Balaton körül?

Forrás: turizmus.com

 2016. június 30. 13:59

Ébredező déli part, újhullámos strandbüfék és közös márkával támadó balatoni borászatok – minden korábbinál több, 336 jó helyre kalauzol el a Magyar Konyha 2016-os balatoni útikalauza, mely a Velencei-tóval és Székesfehérvárral is bővült.

A 2010-ben megújult Magyar Konyha magazin nem csupán megörökítője, hanem motorja is a magyar gasztronómiában zajló fejlődésnek. Ezt a szerepet a lap a Balaton partján is vállalta. A szerkesztőség munkatársai három nyárral ezelőtt felkerekedtek, hogy számba vegyék és feltérképezzék, mit kínál a tópart azoknak, akik megelégelték az egyenhekket és a mirelit sült krumplit. Éttermeket, halsütőket, cukrászdákat, borászatokat teszteltek Siófoktól Keszthelyen át Badacsonyig, a Káli-medencétől Balatonfüredig és Veszprémig. A munka eredményeként elkészült Magyarország első regionális gasztronómiai útikalauza. A könyvecske 170 helyet ajánlott az olvasók figyelmébe, és a következő években újabb gyöngyszemekkel bővült. A szerzők az elmúlt hetekben újra körbejárták a tavat, így a Magyar Konyha nyári dupla számának mellékleteként megjelenő negyedik kiadásban minden korábbinál több, 336 jó helyre kalauzolják el az ínyenc nyaralót.

Idén már annyi jó konyhát azonosítottak a tó körül, hogy külön top tízes listát alkottak az északi és a déli part legjobb éttermeiből. Bizony, lassan felébred Csipkerózsika-álmából a déli part is – itt sokáig a Kistücsök volt a fény az éjszakában, de már a sokáig alvó óriás Siófok is kínál kiváló éttermeket, miközben tovább ragyognak észak csillagai is a balatonfüredi Bistro Sparhelttől a köveskáli Kővirágig. A strandbüfék világában is örvendetes változás indult el: a street food forradalom elért a Balatonhoz, és lake food forradalommá vált, olyan harcosokkal, mint a Zánka után Alsóörsön is megnyíló Neked főztem strandbisztró vagy a balatonboglári Ibolya büfé. A szerkesztők azonban nem feledkeztek meg az olyan régi kedvencekről sem, mint amilyen a Jóbarátok halsütöde vagy az András büfé.

A legjobb éttermeken túl további tízes toplistákkal is segítik a gasztronómiai felfedezéseket: a kiadvány sorra veszi a legjobb északi és déli parti borászatokat, a legjobb cukrászdákat, a legjobb strandbüféket, piacokat és kikötői éttermeket. A Magyar Konyha idén messzebb vetette ki a hálóját, mint korábban bármikor: bekerült a feltérképezett régiók közé a Velencei-tó, és az ország egyik legjobb vidéki éttermének, a 67-nek otthont adó Székesfehérvár is.