Hol van az ország kedvenc turistaszállása?

Forrás: turizmus.com

 2020. október 07. 15:43

Egyre többen fedezik fel hazánk természeti kincseit gyalogosan vagy kerékpárosan túrázva. Az Aktív Magyarország pályázatot ír ki, amely a turistaszállások népszerűsítését szolgálja, hogy minél többen tervezzenek több napos kirándulást.

Sokan választják az aktív időtöltést egész hétvégi programként, így éjszakára sem térve haza, erdei szálláshelyeken pihennek meg. Az ország különböző pontjain újan épített és felújított, tiszta, modern felszereléssel ellátott turistaszállások várják a megfáradt utazókat, hogy kipihenjék magukat. Az erdei szálláshelyek sokat fejlődtek a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program segítségével, ma már modern épületek, korszerű felszereltség jellemez sok házat.

Keresik az ország kedvenc turistaszállását

Fotó: Aktív Magyarország

Az Országos Kékkör és a Tihany-Pannonhalma-Lébény közötti Szent Jakab Út (Camino Benedictus) menti szálláshelyek fejlesztése mellett többek között napjainkban is működő erdei iskolák és önállóan értelmezhető létesítményekben (pl.: arborétumokban) található épületek felújítására kerül sor a program keretében. Idén több mint 50 turistaház újult vagy újul meg, a program pedig 2022 év végéig folytatódik.

A természetbe beépülő szálláshelyek népszerűsítése mellett – közönségszavazás alapján – az Év Turistaháza pályázat célja, hogy minél többen látogassák meg az ország ezen pontjait, és a természetjárással egy aktívabb, egészségesebb életet éljenek.

Az erdei szálláshelyek sokat fejlődtek az elmúlt években

Fotó: Aktív Magyarország

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ pályázatára magánszemélyek küldhetnek turistaházakat 2020. október 2–15. között. A beérkező pályázatokat egy szakmai zsűri értékeli és előszűri, és kiválasztja a tíz legjobb pályázatot. A kiválasztás során olyan szempontokat vesznek figyelembe, amelyek egy turistaház turisztikai értékét határozza meg. A legfontosabb szempont az építmény állapota, illetve környezetének rendezettsége. A turistaház minőségét növeli, ha berendezése modern, a konyha, fürdőszoba felszereltsége korszerű. Egy turistaház esetében fontos szempont, hogy minél több turistaút vezessen hozzá, előny, ha a gyalogos megközelítés mellett kerékpárral, esetleg evezve is elérhető. A közeli látnivalók szintén emelik a szálláshely nívóját, a férőhelyek száma pedig szintén fontos szempont.

A pályázatokból kiválasztott top 10 turistaházat október 19-29. között teszi közzé a pályázat kiírója az Aktív Magyarország Facebook-oldalon. Mindennap egy turistaház kerül ki, melyre bárki szavazhat lájkolással. A legtöbb kedvelést szerző turistaház nyeri az Év Turistaháza címet.

Az eredményt október 30-án hirdetik ki.

Ezekben a hetekben turistaházakat ismertető bejegyzések, videók, képek hívják fel a figyelmet szállást nyújtó építményekre és ezen keresztül a természetjárásra.

A pályázás részletei itt találhatóak.

A pályázathoz hasonlóan az Aktív Magyarország keresi az Év Kilátóját, melyre 177 jelölés érkezett. A szakmai szempontok alapján kiválasztott 10 legjobb kilátóra október 7-től az Aktív Magyarország Facebook-oldalán lehet szavazni a képek kedvelésével.