Hop on hop off szolgáltatást a borvidékekre

Forrás: MTI

 2015. április 22. 17:25

Borvidéki hop on hop off szolgáltatás indítását javasolta buszos vállalkozóknak a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára a Busexpót kísérő személyszállítási szakmai konferencián, szerdán Zsámbékon.

Ruszinkó Ádám a budapesti feladatok közé sorolta a turista autóbuszok védett városnéző útvonalainak kijelölését, a turistabuszok parkolásának, valamint a szállodahajók autóbuszokkal történő kiszolgálásának a megoldását.

Felidézte, hogy a turizmus támogatására 2007 és 2013 között leszerződött 309 milliárd forintból 238 milliárd forintot már kifizettek, a 2020-ig tartó időszakban pedig 230 milliárd forint uniós támogatás áll a turizmus rendelkezésére - mondta.

Idén a GINOP-7-ből a kulturális örökség fejlesztésére 10 milliárd, a természeti örökség fejlesztésére 4,5 milliárd, míg az alternatív hálózatok - például a kerékpáros- és lovas turizmus - kialakítására 3 milliárd forint jut. A gyógyhelyek pedig 4 milliárd forintnyi infrastruktúra fejlesztésre pályázhatnak.

Ruszinkó Ádám kiemelte, hogy az autóbuszos vállalkozások a GINOP-8-ból juthatnak a külső finanszírozást segítő eszközökhöz, például kezességvállaláshoz. A kis- és közepes vállalkozások kaphatnak csak vissza nem térítendő támogatást a mostani uniós költségvetési időszakban - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Füle László, a Busexpót, valamint a kísérő konferenciát is szervező Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NIT Hungary) elnöke a konferencián arról beszélt, hogy jövőre lejárnak az autóbuszos közszolgáltatási szerződések, az autóbuszos szolgáltatás másik ága, a különjárati szolgáltatás, amely a turista buszozást fedi, főleg Budapesten küzd problémákkal. Mindkettőnél gond a járművezetők hiánya - tette hozzá az elnök.

A zsámbéki Drivingcamp Hungary területén zajló egynapos rendezvényen 13 cég mutatja be autóbuszait. Közöttük van a Volvo, a Iveco, a Scania, de a Kravtex Kft. is a Credo buszaival. A MAN elhozta a gázüzemű csuklós autóbuszát, amely az év busza lett idén. A magyar Evopro Bus Kft. pedig a Modulo nevű elektromos buszát mutatja be.
A kiállításon 26 beszállító is jelen van, jegykiadó automatákkal, utastájékoztató rendszerekkel, GPS nyomkövetővel és még számos termékkel.