Horrormagas adók a túlturizmus miatt, de Magyarországon csak 4%-os - podcast

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 22. 11:12

A pandémia miatti kétéves moratórium után a kormány március 31-től lejártnak minősítette az átmeneti könnyítést, és április 1-jétől újra kötelező fizetni a turizmusfejlesztési hozzájárulást – mondta el Berta Eszter, a KCG Partners Ügyvédi Társulás partnere a Trend FM Monitor Délután műsorában.

Berta Eszter, aki a KCG és a JöSz Szakkollégium által létrehozott Studia Pragmatica tudásközpont szakértője, hozzátette, hogy a TFH fizetése a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatókra és azokra a vendéglátóhelyekre vonatkozik, amelyek ételt és helyben készített, nem alkoholtartalmú italt árusítanak.

A 4%-os mértékű adó alapja az árbevétel áfa nélküli összege. A havi bevallóknak első alkalommal az április 1-jétől április 30-ig terjedő időszakról idén május 22-ig, a negyedéves bevallóknak a második negyedévről július 20-ig kellett teljesíteniük a kötelezettséget.

Az éves bevallóknál az idei év után 2024. február 26. a határidő. Fontos kiemelni, hogy akik alanyi áfamentesek, azok is kötelesek turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni, ha ebben a szektorban működnek.

Hallgassa meg Érczfalvi András interjúját, amelyben szó volt arról is, hogy Bhutánban horrormagas a turisták által fizetendő „belépődíj”, és a túlturizmus miatt Új-Zéland is bekeményített. Európában viszont ezen a téren is éles a verseny az országok között, és nincsenek kiugró eltérések az adó mértékében.

(Borítókép: 123rf.com)