Horvátország 35 ezer munkavállalót keres a nyári szezonra

Forrás: turizmus.com

 2023. január 31. 15:52

Egyes szállodatulajdonosok új juttatásokat is kínálnak, például fizetett szabadnap, születésnap alkalmából, bónuszok, ingyenes étkezés és szállás felajánlásával próbálják vonzani a munkaerőt.

Horvátországnak idén legalább 35 ezer munkavállalót kell importálnia jövedelmező nyári turizmusához, és magasabb fizetéseket és egyéb kedvezményeket kell kínálnia, mivel a nyugat-európai országok is keresnek külföldi munkaerőt – írta a Novi List napilap.

Veljko Ostojićot, a Horvát Turisztikai Szövetség igazgatóját idézi, aki szerint a külföldi munkaerő iránti igény mintegy 10%-kal volt magasabb, mint 2022-ben, a szakácsoktól és pincérektől a szobalányokig, ezermesterekig és wellness-szakértőkig. A legtöbben a balkáni szomszédokból, Bosznia-Hercegovinából, Szerbiából és Macedóniából érkeznek, de Nepálból, Indiából és a Fülöp-szigetekről is érkeztek már munkaügyben az országba.

Egyes szállodatulajdonosok új juttatásokkal, például fizetett szabadnap a születésnap alkalmából, bónuszok, ingyenes étkezés és szállás felajánlásával próbálják vonzani a munkaerőt.

Zágráb egyik sétálóutcája nyáron

Fotó: 123rf

Ráadásul „minden cég tisztában van azzal, hogy a fizetéseknek emelkedniük kell, és ez a tendencia az idén is folytatódni fog” – mondtaA felmérések szerint az elmúlt két évben 27,5%-kal nőtt az átlagkereset a turizmusban – tette hozzá Ostojić.A Novi List szerint ugyanakkor Németország 50 ezer munkavállalót keres a turisztikai szektorban, Ausztria pedig 40 ezer embert.