HOTCO 2017: Közép-Kelet-Európa szállodapiaci potenciálja

Forrás: turizmus.com

 2017. január 12. 10:17

A közép-kelet-európai régió turizmusában izgalmas és sikeres időszak köszöntött be. Mindez rekordszámú vendégéjszaka számot jelentett számos országban, köztük Magyarországon is. Európában viszont az elmúlt évek turisztikai kihívásai következtében a turizmus növekedése lelassult 2016-ban.

A HOTCO, a tervek szerint 300 résztvevő számára biztosít majd találkozási lehetőséget a befektetőkkel, szállodatulajdonosokkal, ingatlanfejlesztőkkel, bankokkal, globális és regionális szállodavállalatokkal, online foglalási rendszerekkel és a közösségi gazdaságnak a szállodapiacra fontos hatást gyakorló cégei szakembereivel.
A HOTCO az első szálloda befektetési konferencia (hotconf.com), amely kizárólag KKE-ra és a Kaukázus térségére összpontosít, és ami 2017. január 30-31-én kerül megrendezésre Budapesten.

A Turisztikai Világszervezet (World Tourism Organization - UNWTO International) szerint 1,6%-kal nőtt az Európába érkezők száma 2016. január és szeptember között, mely lényegesen alacsonyabb, mint a 2015-ben realizált 4,6%-os növekedés.

Ugyanakkor mind Közép,- és Kelet-Európa (+5,3%) mind Észak-Európa (+6,4%) jól teljesített. Kétszámjegyű növekedés volt jellemző viszont Magyarországra és Írországra a UNWTO Barometer számai szerint.

Míg a fejlett országokban - mint például Németország és Ausztria - az előrejelzések szerint 2% alatti GDP növekedés várható 2016-ban, addig az IMF szerint Közép-Kelet-Európa (KKE) országai 2-5% közötti GDP növekedést érhetnek el ugyanebben az évben.

A World Economic Outlook adatbázisa alapján az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritásbeli különbség továbbra is nagy Nyugat,- és Közép-Kelet-Európa között. Németországban és Ausztriában például az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritás megközelítette az 50.000 USD-t, míg a vezető közép-kelet-európai országokban, mint például Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország 27.000-33.000 USD között mozgott, 2016-ban.

A hitelminősítés tekintetében megállapítható, hogy Németország és a KKE-i országok közötti különbségek továbbra is jelentősek. A legutóbbi hitelminősítéseknek megfelelően, Németország AAA stabil, míg Lengyelország BBB+ negatív, Csehország AA- stabil és Magyarország BBB- stabíl.

 

Szállodapiac Németországban kontra KKE-ban

Gomola Marius, a Horwath HTL Hungary ügyvezetője a közelmúltban egy berlini konferencián kiemelte a németországi illetve KKE-i szállodaipar főbb különbségeit, melyek a következők:

  • Míg Németországban a nemzetközi szálloda brandek megtalálhatók az ország egész területén, kisebb és nagyobb városokban egyaránt, addig ez a jelenlét a legtöbb KKE-i országban a fővárosokra illetve esetenként vidéki nagyvárosokra korlátozódik.

  • A franchise és üzemeltetési szerződések a legelterjedtebbek KKE-ban, míg Németországban a bérleti szerződések meghatározóak, amelyet tulajdonosok kifejezetten igényelnek, az üzemeltetők pedig elfogadnak.

  • Amíg az infrastrukturális beruházások azonnali hatással vannak az ingatlanbefektetésekre Németországban, elősegítve a szállodafejlesztéseket (pl. a berlini főpályaudvar új közlekedési és üzleti központtá átalakítása három szálloda párhuzamos fejlesztését eredményezte), ezzel szemben a legtöbb KKE-i országban még a meglévő infrastrukturális központok sem rendelkeznek megfelelő színvonalú és minőségű szállodai kínálattal. Mindez jövőbeli szállodafejlesztési lehetőségeket jelenthet a KKE-i régióban, valamint kihangsúlyozza a szállodai kereslet eltérő jellegét.

  • Míg a nagy befektetési alapok szállodatulajdonosként vannak jelen mindenhol Nyugat-Európában, addig csak néhány terjeszkedett KKE felé és jelenleg csak Csehországra és Lengyelországra korlátozódik a jelenlétük. A KKE-i régió kockázatértékelése világosan tükrözi a befektetési alapok óvatosságát, annak ellenére, hogy magasabb hozammal járna a befektetett tőke.

A különbségek kézzelfoghatóak olyan területeken, mint például turizmus, infrastruktúra, oktatás, adózás, közbeszerzés és munkaerő-piaci kínálat. Ez utóbbi korábban soha nem jelentett gondot KKE-ban. Ezzel talán a munkaerőhiány egyike a leginkább alábecsült negatív hatásoknak a szabad munkaerő vándorlás, illetve a versenyképesség megtartása kihívásainak vonatkozásában.

A hotel tranzakciók száma jelzi a jelentős befektetési étvágyat. A 2015-ös év rekordnak számított a KKE-i régióban, a legtöbb, lényegesebb szállodatulajdonos váltás Lengyelországban (15), Csehországban (4), Szlovéniában (4) és Magyarországon (3) volt. 2016 várhatóan még több tranzakciót eredményezett, előrevetítve egy várható újabb rekordot 2017-ben.

A régió kiváló lehetőséget kínál befektetők számára, akik készek a kiszámítható kockázatra, mivel az elérhető hozamok a szállodaingatlanok esetében jóval magasabbak, mint Nyugat-Európában. Amíg az általános hozamok a főbb nyugat-európai országokban mindössze 4% körül alakulnak, addig a KKE régióban 5,5%-8% között vannak.
A 300-500 jövőbeli szállodafejlesztési projekt KKE-ban korlátlan lehetőséget és beruházási tevékenységet biztosít. Mivel a helyi, banki szállodafinanszírozás továbbra sem egyszerű feladat, a beáramló külföldi közvetlen tőkebefektetések továbbra is növekedni fognak nagyobb piacokról mint Kína, Európai Unió, Izrael, Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Arab Emírségek és a Golf-öböl tagállamai, amelyek így befektetéseikkel hozzájárulnak a KKE-i gazdaságok fejlődéséhez.

Radvánszki Attila és Gomola Marius, Horwath HTL

(x)