A munkaerőhiány a szállodabefektetők kedvére is kihat

Szerző: Torma Bernadett

Forrás: turizmus.com

 2022. június 01. 11:32

Hosszú távon még mindig jobban megéri irodakomplexumokba, megosztott használatú iroda- és lakóházakba fektetni, mint szállodákba, legfőképp új építésűekbe – állapították meg a Befektetői hangulat – Hová tegyük a pénzt és miért? panelbeszélgetés résztvevői a HOTCO 2022 konferencia második napján.

A már meglévő házakba való befektetés sem lesz egyszerű, ahogy az Európai Bizottság ESG direktíváinak való megfelelést is észben kell tartani: sokkal több átalakítási munkálatra lehet szükség, amely pénznyelővé változtatja és bonyolultabbá teszi az új házak kialakítását. A direktívák fontos szerepet játszhatnak abban, hogy segítsék az EU-t a fenntartható beruházások növelésében és az európai zöld megállapodás végrehajtásában.

Az elszálló energiaköltségekkel kapcsolatban a PWC-partner Koncz Barbara szerint nem lesz más választása az EU-nak, mint a megújuló energiákra való átállás felgyorsítása, tekintve az orosz függés 60 százalékától való megválásról szóló napokban elfogadott rendeletet.

Panelbeszélgetés a HOTCO második napján

Fotó: turizmus.com

A megoldatlan munkaerőhiány nyomasztó problémája második nap is a résztvevőkkel maradt, Ruslan Husry, a HR Group ügyvezető igazgatójának terjeszkedési terveit is szüneteltetnie kellett. A minőségi szakemberek hiánya miatt képtelenség megnyitni erre váró vendéglátóhelyeit, mivel lehetetlen lenne az elvárt szolgáltatási szintet nyújtani. Husry ennek ellenére nagy megbecsüléssel beszélt az ágazat potenciáljáról, szerinte nincs még egy olyan szakma, ahol kövekből, üres épületekből, egy elképzelt életvitelből és szenvedélyből ilyen sok lehetőség bontakozik ki.

Reményt adó, hogy az Emerging Europe statisztikái szerint Magyarország a harmadik helyen áll versenyképesség szempontjából, a márka, biztonság, jólét és megközelíthetőség tényezőket figyelembe véve, csak Horvátország és Lengyelország előzi. A rendelkezésükre álló adatok alapján Andrew Wrobel alapító partner négy, az ágazatra váró kihívást azonosít: a konferencia és üzleti utazó szegmensek visszatérése a kulcsfontosságú piacokra, folytatólagos nehézségek a személyzet toborzása és megtartása terén, az infláció és az elszálló energiaárak kezelése.