HOTCO: Biztató jövő előtt áll Közép- és Kelet-Európa szállodaipara

Szerző: Szántó Zoltán-Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2020. január 20. 20:08

A közép- és kelet-európai régió, valamint a Kaukázus szállodaiparának kilátásaival és a legújabb trendekkel foglalkozik a HOTCO kétnapos konferenciája a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben.

Immár negyedik alkalommal rendezi meg Budapesten a HOTCO regionális szállodai befektetési konferenciát a Horwath HTL.

A kétnapos eseményen 35 országból 350 szakember vesz részt. A hétfői nyitónapon a konferencia előtt a részvevők megtekintették a tavaly megnyílt Hilton Garden Inn Hotelt,  majd a szakmai fórumra a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben került sor.

Bevezető előadásában Andrew Wrobel, az Emerging Europe londoni székhelyű kutatócég munkatársa a közép-kelet-európai régió és a Kaukázus térségének gazdasági helyzetéről adott áttekintést. A térség 23 országot és 200 milliós lakosságot tömörít (Oroszországot nem számítják ide), a terület teljes GDP-je eléri a két trillió dollárt. Az ország kétharmadát a Világbank a top 50 befektetésre alkalmas ország között tartja nyilván. A lakosság egyre jobb módú, és egyre jobb szolgáltatásokat keres. Jellemző az innovációk terjedése. Sok a fiatal tehetség, és folyamatosan javul a turisztikai kínálat, ami iránt nő a globális kereslet, hangzott el.

A gazdasági növekedés a kelet-európai régióban 3,4% volt 2019-ben, ami az idén egy kicsit lassulni fog, de még mindig jóval magasabb az európai átlagnál. Idén 2,9%, 2021-ben pedig 2,7%-os bővülés várható, ami éppen a világátlagnak felel meg.

A térség ugyanakkor számos kihívással is küzd. Ezek közé tartozik a kivándorlás, Romániából a fiatalok 40%-a távozott külföldre, és az elemző szerint a kormányok többsége nem foglalkozik igazán a problémával. Az Egyesült Királyság azonban haszonélvezője ugyanennek a folyamatnak.

A kihívások között szerepel a politikai bizonytalanság, a változó jogszabályok, a törvények gyakori kijátszása és a dráguló munkaerő. Gond, hogy nem halad az Európai Unió bővítése a Balkánon, illetve a Kaukázus térségében. Hátrány az orosz gázfüggőség és a környezetszennyezés. Krakkóban például most hétvégén rettenetesen szennyezett volt a levegő – emelte ki az előadó.

A turizmus lehetőségei azonban kiválóak, folyamatosan nő a külföldi beutazó turistaforgalom, még az olyan távoli országokban is, mint Grúzia vagy Örményország. Komoly fejlesztési lehetőség van a sok történelmi épületben, amelyek egy részéből butikhotel lehet.

A téli sportok terén is nagy fejlesztési lehetőségek vannak.

A bevezető előadás után Martin R. Smura, a Kempinski szállodalánc vezérigazgatójával beszélgetett Mary Gostelow újságíró.

A Kempinski vezérigazgatója a pódiumon

Fotó: turizmus.com

Elhangzott, hogy 32 országban 80 hotel tartozik a lánchoz, ahol folyamatosan a fejlesztések. Az idén megnyitnak 10 új szállodát, 7-et pedig felújítanak. 2021-re csaknem 100 hotel lesz már a portfólióban. Új desztinációkban, például Kínában is megjelent a lánc.

A vezérigazgató szerint könnyebb dolguk van megtalálni a megfelelő kollégákat, mint az igazán nagy, globális szállodaláncoknak. A nemzetközi versenyben egyediséggel és különleges szolgáltatási színvonallal lehet megtartani a vendégeket, emellett egy új loyalty program tervezése is zajlik a vállalatnál.

Öt nagy nemzetközi szállodavállalat, az IHG, a Hilton, a Marriott, a Wyndham és az Accor képviselője ezután a márkázás fontosságát vitatta meg a pódiumon.

A nap folyamán a hallgatóság bepillantást nyerhetett még a volt szovjet utódállamok szállodapiacának kilátásaiba – mint kiderült, számos országban, a már említett kaukázusi térség mellett például Kazahsztánban és Üzbegisztánban a turizmus gőzerővel fejlődik, ami kiváló fejlesztési lehetőségeket tartogat.

Ingo Schweder, a Goco Hospitality vezérigazgatója a globális egészség- és wellnessiparban rejlő lehetőségekről tartott előadást

Fotó: turizmus.com

Ezután a szállodai projektek finanszírozásának kérdését járta körül két nemzetközi bank képviselője, majd előadás hangzott el a globális egészség- és wellnessipar fejlődési lehetőségeiről.

A konferenciáról részletesebben olvashatnak majd a Turizmus.com magazin márciusi számában.