Hotel Hungaria City Center lesz a Best Western Hotel Hungaria-ból

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 23. 15:16

A Danubius szállodalánchoz tartozó, idén tripla jubileumát ünneplő, 100 éves Grand Hotel Hungaria 2015. december 31-i dátummal felbontja a Best Western lánccal kötött névhasználati szerződését. A szálloda 2016. január 1-től a Hotel Hungaria City Center néven, a Danubius tagjaként működik tovább.

A szálloda 25 éven át volt a Best Western család tagja, melynek sokat köszönhet. Ugyan a Best Western üzemeltetési sztenderdjeinek mindenkor eleget tett a szálloda, a minőség folyamatos javítása jegyében 2015 végén folytatódik a szobák berendezésének korszerűsítése. A Danubius az ország legnagyobb szállodáját továbbra is egyik meghatározó tagszállodájának tekinti.

 

Krausz György szállodaigazgató kérdésünkre elmondta, hogy már az új név is sugallja, hogy a Hungaria a jelenleginél is erősebb pozíciót szeretne elfoglalni az internetes foglalási piacon, s ezzel növelni kívánják a city break tartózkodás iránt érdeklődő egyéni vendégek arányát a házban.

Reményeik szerint ez nagyobb bevételnövekedést hozhat, mint amennyi csökkenést okoz a BW által közvetített vendégek elmaradása, ráadásul, januártól nem terheli a szállodát a BW tagsággal járó állandó költség.

 

Egy kis történelem

A szálloda előtörténete a XIX. század végére nyúlik vissza és a vasúti forgalom fellendülésével kezdődött: 1889-ben nyitotta meg kapuit a Central Hotel vagyis Központi Szálló a Baross téren, a mai Keleti pályaudvarral szemben. Története során hol együtt, hol külön üzemelt a szomszédos Imperial Szállóval. A Central eredeti épülete a második világháború alatt semmisült meg. A szomszédos Imperial felújítása és államosítása után az egykori Central Szálló tömbjével kibővítve Szabadság Szálló néven működött évtizedekig.

 

A négyemeletes, hetvenszobás, ebben az időben újdonságnak számító villanyvilágítással, liftekkel, elegáns előcsarnokkal rendelkező Central Hotel a Baross tér Keleti pályaudvarral szemközti oldalán, a vasútállomás környékének első fogadója, a Debrecen Szálló szomszédságában. Utóbbi kicsi, mindössze tizenkét szobás fogadó volt, amely 1878-ban nyílt meg és törzsközönsége a korabeli feljegyzések szerint a közeli lóvásártér lócsiszárjai közül került ki.

A Debrecen és a Központi Szálló közti telken 1917-ben nyitották meg a még nagyobb, százhatvankét szobás Imperial Szállót, amely Hegedűs Ármin és Sebestyén Artúr tervei szerint épült és egészen az 1940-es évek elejéig Keleti Lajos tulajdonában állt. A Central akkori tulajdonosa bérbe adta az épületet Keletinek, az Imperial tulajdonosának, aki a közös üzemeltetés miatt egy összekötő folyosót nyitott a két szálloda között. A kapcsolat 1935-ig állt fent, amikor ismét kettévált a két hotel.

A Központi Szálló 1945-ben teljesen leégett. Az Imperial szobáiban a második világháború alatt német hadikórházat rendeztek be. Az ötvenes években államosították, helyreállították és Szabadság Szálló néven nyitották meg újra. A hatvanas évek eleji hosszú felújítási munka után az Imperial régi épületét, eredeti homlokzatát meghagyva körbeépítették. A valamikori három szálló – a Debrecen, az Imperial és a Központi – helyén egy új, négyszázhat szobás hotelt emeltek. A Szabadság Szállót 1983-ban zárták be ismét, majd kétéves felújítás után átépítve és kibővítve, immár több, mint ötszáz szobával az ország legnagyobb befogadóképességű szállodájaként, Grand Hotel Hungaria néven nyitották meg.

 

1991 óta Best Western Hotel Hungaria-ként a szálloda bekerült a nemzetközi idegenforgalom vérkeringésébe és a világ legnagyobb szállodaláncának megbecsült és elismert tagjává vált. Az 1996-os privatizáció következtében az épület tulajdonosa a Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Rt. lett.

 

Nagy rendezvények, ínyencfogások

A központi fekvésű, kitűnő közlekedési összeköttetéssel rendelkező 499 szobás szálloda modern technikai eszközökkel felszerelt 12 rendezvényterme gyakorlatilag bármilyen üzleti vagy családi rendezvény lebonyolítására alkalmas. Az összenyitható konferenciatermek maximális befogadóképessége 500 fő, így főként nagyszabású konferenciák, bankettek fogadások zajlanak itt, míg a Phönix, Imperial és Amfora különtermek ideális helyszínt biztosítanak szemináriumok, kisebb létszámú tréningek, továbbképzések, üzleti tárgyalások lebonyolítására.

A századforduló híres közlekedési eszközét megidéző Fiaker Söröző és Étterem házias konyhájával ideális helyszín baráti találkozókhoz és egy korsó sör melletti lazításhoz. A szálloda elegáns Beatrix Étterme a magyar és a nemzetközi konyha remekeit kínálja, kiváló magyar borok kíséretében. Esténként a gyertyafényes vacsora mellett élő cigányzene szórakoztatja a vendégeket.

A szálloda halljában található Lobby Bár széles süteményválasztékkal, naponta friss házi készítésű cukrászati termékekkel, kávékülönlegességekkel, alkoholos és alkoholmentes italokkal várja vendégeit.

A konferencián vagy városnézésen elfáradt vendégek részére a szálloda Bora Bora Wellness Centere ideális helyszín a feltöltődéshez.

 

Érdekességek

Az 1985-ben újranyitott Grand Hotel Hungaria hatalmas volt: 528 szobával, 1000 ággyal várta a vendégeket – 1600 Ft átlagos szobaáron. Night Clubja, a Phönix, Budapest éjszakai életének egyik jelentős helyszínévé vált. A Bár első itallapja szerint egy Coca-cola 30 Ft-ba, egy Unicum 60 Ft-ba került, abban az évben, amikor az 1 főre jutó átlagkereset Magyarországon 5.961 Ft volt. Az elmúlt 30 esztendőben kb. 2 100 000 vendég mintegy 6 millió vendégéjszakát töltött el a szállodában és olyan hírességek választották szálláshelyül, mint Bruce Springsteen, Mike Oldfield és Brad Pitt.

A szállodában 10 évente annyi vendég fordul meg, mint Írország teljes lakossága, annyi juice fogy a reggelinél, amivel egy 50 méteres úszómedencét meg lehetne tölteni (583 000 liter) és annyi virsli, ami elérne Budapesttől Ljubljanáig (388 km)! Ha a londiner másodpercenként egy vendéget köszöntene, másfél hónapig köszönne egyfolytában, és ha a 10 év alatt felhasznált lepedőket egymás mellé terítenék, azzal befednék a fél Velencei tavat (12,44 km2)!

Az elmúlt 30 év során a kor kihívásainak megfelelően és a vendégek igényeinek minél magasabb szinten történő kielégítése okán a kisebb méretű szobák egybenyitásával 499 komfortosabb szobát alakítottak ki, az értékesítőhelyek profiljának megváltoztatásával, új különtermek kialakításával, a konferenciaturizmus egyik jelentős helyszínévé válhatott a szálloda.