Hotelify applikáció: Kényelmi szolgáltatás a vendégeknek, digitális támogatás az üzemeltetőknek

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2024. január 25. 16:06

A Hotelify applikáció okosotthonnal kombinált megoldásai az egyedi vendégélmény növelésében, az üzemeltetési hatékonyság fokozásában és a költségcsökkentésben egyaránt támogatják a szálláshelyeket. A friss fejlesztésről Márton Miklóst, a Smart Hotel Solution Zrt. egyik tulajdonosát faggattuk.

Neve elsősorban az informatika világában ismert. Miért a szállodaipar területén vágott bele új projektbe?

20 éve információbiztonsággal foglalkozom, saját vállalkozásom, a 2022 májusában tőzsdére vitt Vivetech Nyrt. szintén az IT biztonságra fókuszál, az ember és számítógép kapcsolatában rejlő működési kockázatok csökkentésére törekszik. A téma nagyon aktuális, hiszen ma már mindent a telefonunkon keresztül akarunk elintézni, az eszközeink hálózaton való elérhetővé tétele azonban rengeteg biztonsági kérdést felvet.

A Vivetech-kel olyan piacokra próbáltunk belépni, ahol az IT biztonsági szolgáltatások korábban kevéssé voltak jelen: az okosotthonok piacára. Ezért szálltunk be a piacon rendszerfüggetlen okosotthon szakértőként jelen lévő Chameleon Smart Home Nyrt.-be és a Hotelify applikációt kifejlesztő Smart Hotel Solution Zrt-be.

Hogyan jött a képbe a szállodaipar?

Miközben minden ebbe az irányba tart, tapasztalatom szerint a szállodák többsége mobileszközökön keresztül jelenleg korlátozott szolgáltatást tesz elérhetővé. A fiatal és fizetőképes generáció tagjai ugyanakkor egyáltalán nem akarnak lemenni a recepcióra, mindent a telefonjukon keresztül szeretnének elintézni. A szállodaüzemeltetők részéről pedig óriási az igény arra, hogy az üzemeltetés összes területét automatizálják és a kockás papíros feladatmegoldást digitális szolgáltatásra cseréljék.

Márton Miklós

Fotó: Smart Hotel Solution Zrt

A Hotelify segíti a vendégeket, hogy végtelenül egyszerűen, a mobiltelefonjukon keresztül elérjék a szálloda összes szolgáltatását, üzemeltetőket pedig abban támogatja, hogy komoly digitalizációt és hatékonyságnövelést hajthassanak végre az üzemeltetési oldalon.

Miben tűnik ki a Hotelify a már piacon lévő szállodai applikáció közül?

Tudomásunk szerint ilyen komplexitású, mobiltelefonon keresztül elérhető szolgáltatást más nem kínál a piacon. Rendszerünk a foglalástól a távozásig a szállodai tartózkodás egészét felöleli. A vendégek érkezés előtt letölthetik az applikációt, melynek funkciói számos kényelmi szolgáltatást elérhetővé tesznek: expressz check-in/check-out, a széleskörű F&B funkciók (asztalfoglalás, rendelések leadása mobilról, szobaszerviz, jelzés a felszolgálónak), a takarítási igény jelzése státuszkövetéssel, a műszaki hibák egyszerű bejelentése, a chat a recepcióval.

A fogyasztók minden területen az applikáción keresztül is elérhető szolgáltatókat, szolgáltatásokat részesítik előnyben. Szoftverértékesítéssel és IT biztonsággal foglalkozó szakemberként éppen ezért maximálisan bízok a Hotelify sikerességében.

Milyen plusz kényelmi szolgáltatásokat kínálnak az okosotthonok mintájára elérhetővé tett megoldások a felsoroltokon kívül?

Amennyiben a szálláshely részéről hardver oldalról minden rendelkezésre áll, a fűtés- és a hűtés-, a világítás- és az árnyékolás akár távoli vezérlésére is lehetőség van, tehát a vendég a medence partján beállíthatja szobájának hőmérsékletét vagy leolthatja a villanyt anélkül, hogy kikelne az ágyból. Itt megint a különleges élményeket kell kiemelnünk: a mobiltelefonról vezérelhető függönyök, redőnyök új minőséget adnak a reggelnek, a világítási képek segítségével gombnyomásra romantikus fénybe öltöztethető a szoba. Annak sincs akadálya, hogy a függönyök lassú elhúzódása közben elinduljon egy lágy zene, miközben a lámpák egy előre beállított jelenet szerint kapcsolódnak fel.

Mit javasolnak azoknak a szálláshelyeknek, akik nincsenek smart home megoldásokkal felszerelve?

Az okosmegoldások egy része (például az éttermi szolgáltatás digitalizálása) új eszközök telepítése nélkül is elérhető, ugyanakkor megoldáscsomagunk részeként a Chameleon Smart Home Nyrt. rendszerfüggetlen okosotthon szakértőként telepíti a szállodába a kiválasztott okoseszközöket. Lehetőség van wifis megoldás kiépítésére is, értelemszerűen korlátozott funkciókkal.

Milyen egyéb előnyt ad a szálláshelyeknek az alkalmazás?

Érdemes kiemelni, hogy a PMS rendszerekkel megvalósult teljeskörű integrációnak köszönhetően Hostware, Oracle vagy Protel használata esetén is könnyedén illeszthető a szállodák működésébe a Hotelify applikáció. Átláthatóbbá válnak a folyamatok, több információ áll majd rendelkezésre, így a szálloda működése is optimalizálható.

A Hotelify segíti a vendégeket, hogy végtelenül egyszerűen, a mobiltelefonjukon keresztül elérjék a szálloda összes szolgáltatását

Fotó: Smart Hotel Solution Zrt.

Komoly lehetőséget látunk az emberi erőforrás megtakarítására, akár a teljesen emberi erőforrásmentes üzemeltetés is lehetővé válhat.

Az energiahatékonyság szintén kulcskérdés volt a fejlesztés során. Tapasztalataink szerint megfelelő megvalósítással az energiaköltség akár 20 %-a megtakarítható.

A szolgáltatások jelentős része mérettől függetlenül élvezhető, a néhány apartmannal rendelkező, kisebb szálláshelyek és a több száz fős kapacitású szállodák egyaránt releváns ügyfeleink lehetnek.

Kapcsolódó cikkek