Hotelstars: rugalmasabb és átláthatóbb lett a csillagos rendszer

Forrás: turizmus.com

 2020. július 08. 12:19

Megújult a Hotelstars Union kritériumlistája, amely Európa több mint 22 ezer minősített szállodájában, 1,2 millió szobához kínál az eddiginél rugalmasabb és átláthatóbb csillagbesorolási rendszert.

A Hotelstars rendszer szerint a szállodák kategorizálása 2010 óta azonos alapelvek alapján, közérthető és egységes módon valósul meg. A Hotelstars Union (HSU) a szállodák minősítési követelményeit – azok fejlesztése és korszerűsítése érdekében – a vendégek igényeinek és a piaci követelményeknek megfelelően ötévente felülvizsgálja és megújítja.

Nemzeti tanúsító védjegy

Fotó: hotelstars.eu

"Több mint 18 hónapos intenzív munka eredményeként sikeresen befejeztük a jelenlegi kritériumkatalógus megújítását. Ez egy kihívásokkal teli folyamat volt, amelyben mind a 17 HSU-tagország helyzetét figyelembe véve kellett összehangolni a követelményeket. Sok országban a szállodák besorolása - jelentős történelmi háttérrel - hagyományokhoz kapcsolódik, tehát gyakran nem könnyű új tereket feltörni "– magyarázza Jens Zimmer Christensen, a HSU – és egyben a HOTREC – elnöke, megköszönve minden résztvevő országnak a konstruktív munkát.

Az új kritériumlista rugalmasabbá és átláthatóbbá vált, a követelmények száma 270-ről 247-re csökkent. A megújítás nemcsak megnyitotta a rendszert a modern szállodai koncepciók számára, hanem elősegíti a mindenütt jelenlévő digitalizáció útját a szállodákba – a vendég számára a recepción, a közösségi terekben, illetve a szobákban található modern kommunikációs technológia, szórakoztató elektronika vagy informatikai támogatású ön be- és kijelentkezési (self-check-in/out) lehetőségek által.

A fenntarthatóság szempontjai szintén nagy szerepet játszottak a megújítási folyamatban, így az új kritériumkatalógus arra ösztönzi a minősített szállodákat, hogy csatlakozzanak és használják a fenntarthatósági megjelölést, illetve tanúsítványokat. Ez ösztönöz pl. az elektromos járművek töltőállomásainak telepítésére és kevesebb műanyag csomagolás használatára, valamint lehetőséget ad a vendégek számára, hogy jelezzék a napi takarítás vagy az ágyneműcsere mellőzésének igényét.

A minősítés megújítása az átalakuló vendégigényekhez igazodik

Fotó: 123rf.com

A Covid-19 válság miatt a tisztasági és higiéniai intézkedésekkel kapcsolatban sajátos kötelezettségek lehetnek érvényben a HSU tagországaiban. A tisztaság és a higiénia – amely már az egycsillagos kategóriától kezdve előfeltétel és alapvető követelmény – mindig is nélkülözhetetlen részét képezte a HSU csillagbesorolási rendszernek.

Az új kritériumokról és a megfelelő pontrendszerről a HSU mind a 17 tagállama megállapodásra jutott, a tagországoknak legkésőbb 2021. január 1-ig van idejük bevezetni az új követelményeket – tájékoztatta szerkesztőségünket a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége.

A megújult kritériumok ide kattintva tekinthetők meg.