HOTREC Charta a megosztáson alapuló gazdaságról

Forrás: turizmus.com

 2015. december 26. 14:38

A HOTREC 2015. november 5-i Hágában tartott közgyűlésén az UNWTO főtitkárának írásbeli és szóbeli ajánlásával került bemutatásra a HOTREC elemzése és ajánlásai a megosztáson alapuló gazdaságról a kereskedelmi szálláshelyek vonatkozásában.

At elemzés a működési és gazdasági feltételek kiegyenlítését és egységesítését szorgalmazta „levelling the playing field" mottóval.

A HOTREC véleménye szerint a jelenlegi szabályozatlan környezet gyengíti a vendégek biztonságát, a fogyasztók védelmét, igazságtalanul torzítja a versenyt, lehetőséget teremt a szürke gazdaságban való tevékenységre.

„A közös megoldásokat a hatóságoknak és a turisztikai szakmának együtt kell keresnie. Ennek megvalósítása érdekében a HOTREC a közgyűlésén elfogadott nyilatkozatában 10 lépést javasolt egy egységes integrált modell kialakítása érdekében. A javasolt módszerek révén a megosztásban résztvevő gazdasági szereplők is hozzájárulnak majd a gazdasági és társadalmi célok megvalósításához" – mondta Niklai Ákos az MSZÉSZ elnöke, a HOTREC alelnöke.

Az Európai Turizmus-Vendéglátás Ágazati Társadalmi Párbeszédbizottság - melynek tagja a VISZ-t magában foglaló EFFAT és az MSZÉSZ-t tagjaként tudó HOTREC – 2015. december 4-i közös ülésükön a fair versenyfeltételek létrehozása érdekében adott ki közleményt és ennek érdekében egy közös munkaprogramot határoztak el.