Így szabályozná a rövid távú lakáskiadást az unióban a HOTREC

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 29. 16:15

A HOTREC állásfoglalást jelentetett meg a rövid távú lakáskiadás tervezett uniós szintű szabályozásához kapcsolódóan.

A HOTREC, 36 ország szálloda-, éttermi és kávéházi szövetségeinek ernyőszervezete állásfoglalást jelentetett meg a rövid távú lakáskiadás uniós szintű szabályozására vonatkozó ajánlásokkal. A javaslatok többek között a lakáskiadók kötelező regisztrációjára, adatszolgáltatására, az adózási kérdésekre, valamint a vendégek és az alkalmazottak biztonságának feltételeire vonatkoznak.

Az itt elérhető anyagban a HOTREC azt írja: üdvözli az Európai Bizottság szándékát a rövid távú lakáskiadást szabályozó rendelet megalkotására, és ehhez kapcsolódóan felhívja a figyelmet, hogy olyan, az egész Európai Unióra kiterjedő keretszabályozás létrehozását tartja szükségesnek, amely világos és egységes követelményeket ír elő az online foglalási platformok és a szállásadók számára, valamint lehetővé teszi a hatékony felügyeletet a helyi és a nemzeti hatóságok számára.A HOTREC 2014-ben készített először jelentést a rövid távú lakáskiadás piacáról, amelyben több kockázatra is felhívta a figyelmet a tevékenység gyors terjedésével kapcsolatban. A most elkészült anyag rámutat: a mára jelentős iparággá vált rövid távú lakáskiadás – eltérően más turisztikai szolgáltatásoktól – továbbra is nagymértékben szabályozatlan vagy alulszabályozott.

A HOTREC többek között megállapítja, hogy a digitális szolgáltatásokról szóló európai uniós törvény nem elégséges a rövid távú lakáskiadási tevékenység összetett és speciális jelenségének szabályozására, ezért a szervezet konkrét, kifejezetten az iparágra vonatkozó szabályozás kidolgozását javasolja.

Az ernyőszervezet szerint az egész EU-ra kiterjedő, könnyen elérhető és egyszerű nyilvántartási rendszer bevezetése szükséges, amely egy helyen jeleníti meg az egyes foglalási platformok által megadott adatokat. Ez lehetővé tenné például a kiadható napok számát korlátozó szabályok érvényesítését.Az anyag javaslatot ad arra is, hogy a szállásadónak milyen adatokat kellene rendszeresen szolgáltatnia: ezek a tulajdonos és a lakás azonosítása mellett az ágyak száma, a felszereltség, a vendégéjszakák száma látogatásonként, az összes éjszakaszám, függetlenül a foglalási platformtól, a látogatók száma éjszakánként, valamint a bevétel. A HOTREC az adóhatóságok nyilvántartással történő összekapcsolását is javasolja.

A HOTREC hatékony hatósági felügyeletet lehetővé tévő, egységes szabályozást szeretne

Fotó: 123rf.com

Az anyag arra is kitér, hogy a döntéshozóknak figyelembe kell venniük a hatóságok, az önkormányzatok, a helyi lakosok és a többi szálláshely-szolgáltató aggályait. Utóbbiakra tekintettel hatékony, arányos és tisztességes szabályokra van szükség az egyenlő versenyfeltételek biztosítása érdekében.

Továbbá a szabályozásnak biztosítania kell azt is, hogy a rövid távú lakáskiadások piacának fejlődése ne korlátozza a helyi lakosok megfelelő lakhatáshoz jutási lehetőségeit. A rövidtávú lakáskiadás sokkal jövedelmezőbb lehet, mint a hosszú távú, ami ez utóbbi piacon a lakáskínálat csökkenését, az árak emelkedését és spekulációkat generál az európai nagyvárosokban – mutattak rá.

Ezenkívül – akár a többi szálláshelyen – a rövid távú lakáskiadás piacán is meg kellene követelni a vendégek és a dolgozók biztonságát és egészségét biztosító feltételeket.

Az anyag felhívja a figyelmet a tevékenységet nagyban űző, pl. akár egy teljes háztömböt rövid távú lakáskiadás céljára kialakító lakáskiadókra. A HOTREC arra buzdítja a hatóságokat, hogy a „professzionális” lakáskiadókkal szemben ugyanolyan szintű követelményeket támasszon, mint a többi szálláshellyel szemben.