Budapesten ülésezik az európai turizmus-vendéglátás szektor csúcsszerve, a HOTREC

Forrás: turizmus.com

 2024. április 25. 13:17

A HOTREC tagszövetségeinek képviselői április 25–26-án Budapesten gyűltek össze a szakmai szövetség soros közgyűlésére. Az európai turizmus-vendéglátás szektor meghatározó szervezeteinek képviselői ezen az ülésen rögzítették a legfontosabb irányelveket az európai parlamenti választások előtt.

A HOTREC közgyűlésén 36 európai ország 46 szakmai szervezetének több mint 100 képviselője vesz részt a Radisson Blu Béke Hotelben.

A vezetők többek között olyan kérdéseket vitattak meg, mint a munkaerőhiány okozta kihívások, a digitális piacok uniós szabályozásának szükségessége, illetve a változékony politikai környezet hatása. Az európai választások és a magyar EU-elnökség közeledtével fókuszba került a legfontosabb irányelvek, célok megvitatása is.

Az európai vendéglátóipar közös célja, hogy a következő öt évben a turizmus fellendítésére, a tehetségek támogatására, a digitális piacokról szóló uniós szabályozás előmozdítására, a fenntarthatóságra és a fogyasztói igényekhez való alkalmazkodásra törekedjen.

A HOTREC vezetősége köszönetét fejezte ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) az együttműködésért és a kifogástalan vendéglátásért.

A HOTREC közgyűlést szerda este egy get-together vacsora nyitotta meg a Spoon The Boat  rendezvényhajón

Fotó: MSZÉSZ Facebook-oldala

Alexandros Vassilikos, a HOTREC elnöke elmondta: "Az idei közgyűlés lehetőséget biztosít a szektor képviselőinek, hogy hangsúlyozzák azoknak a szabályozásoknak a fontosságát, amelyek segítik a vállalkozások növekedését, versenyképességük megőrzését és fenntartható gyakorlatok bevezetését.

A digitális piacok uniós szabályozásáról szóló törvény megváltoztatta a turisztikai szektort. A döntéshozókkal együttműködésre van szükség annak érdekében, hogy a szabályozási környezet tisztességes és transzparens legyen. Fontos, hogy az érdekeink védelme mellett támogatva legyen az innováció és a fejlődés is" – hangsúlyozta.

"Az uniós választások közeledtével feladatunk, hogy elérjük az európai parlamenti képviselőket és meghallgatásra kerüljenek lobbicéljaink. A turizmus-vendéglátásnak továbbra is kiemelt helyen kell szerepelnie a politikai napirendi pontok között!" – mondta.

Marie Audren, a HOTREC igazgatója többek között elmondta, hogy a HOTREC egy reprezentatív szövetség, amely egyre bővül. "Örömmel jelentem be, hogy török barátaink, a Turizmusfejlesztési és Oktatási Alapítványtól (TUGEV) csatlakoztak hozzánk"  – fogalmazott.

"A HOTREC továbbra is az európai vendéglátás elkötelezett szónoka. Felületet biztosítunk az ágazatnak, hogy hallassa a hangját és érdemi változásokat érjen el. Erőnk az egységünkben rejlik" – jelentette ki.

A nemzetközi szervezet következő közgyűlését 2024 őszén Lengyelországban, Varsóban tartják.