HOTREC: torzítják a versenyt az online közvetítők módszerei

Forrás: turizmus.com

 2018. július 08. 15:21

A szállásközvetítő oldalak több gyakorlata rontja a szélesebb szálláshelypiac megítélését – állítja a HOTREC egy brit vizsgálatra hivatkozva.

Az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyeleti Hatósága a szállásfoglaló platformok félrevezető gyakorlatával kapcsolatban vizsgálódott.

A vizsgálat eredménye szerint a szállásfoglaló oldalak egyik széles körben elterjedt módszere a nyomásgyakorlás, amellyel rábírják a fogyasztókat arra, hogy vakon hozzák meg vásárlási döntéseiket. Ez a gyakorlat félrevezeti a fogyasztókat, és növeli a kamufoglalások, valamint a törlések számát.

A szállásközvetítő oldalakon az utóbbi években nagyon elterjedtek azok a mondatok, mint „Az elmúlt 24 órában 15 foglalás érkezett ide” vagy „Már csak 2 szabad szobánk maradt”. A fogyasztók nem tudják, mi áll ezek mögött a kijelentések mögött, és hogy ezek konkrétan milyen összefüggésben vannak pl. az általuk preferált dátummal. A kedvező lemondási feltételek azután arra ösztönzik a fogyasztókat, hogy ugyanarra a dátumra több foglalást tegyenek, majd később lemondják a feleslegesnek ítélt foglalást.

A vizsgálat eredménye szerint a szállásfoglaló oldalak egyik széles körben elterjedt módszere a nyomásgyakorlás,

Fotó: pixabay

A vizsgálatba emellett a kedvezményekkel kapcsolatos gyakorlatot és a keresési eredmények megjelenítését is bevonták.

Christian de Barrin, a HOTREC (a szállodák, éttermek és kávézók európai ernyőtestületének) vezérigazgatója szerint a brit hatóság által azonosított gyakorlatok rontják a szélesebb szálláspiac megítélését, és nemcsak a fogyasztókat károsítják, hanem torzítják a szálláshelyek közötti versenyt is. Markus Luthe, a HOTREC disztribúciós munkacsoportjának elnöke pedig azt nyilatkozta, reméli, hogy ezek a gyakorlatok megszűnnek az Egyesült Királyságban és az egész EU-ban, ami átláthatóbb és korrektebb piaci viszonyokat eredményez majd.