Hotelstats: Így teljesített a világ szállodaipara 2023-ban, kilátások 2024-re

Forrás: turizmus.com

 2024. június 11. 16:31

A globális szállodaipar számtalan kihívással nézett szembe 2023-ban, amelyek jelentős hatással voltak a működésre és az általános nyereségességre. A Hotelstats évértékelője kontinensenként vizsgálja a szállodaipar tavalyi helyzetét.

Az év több természeti katasztrófával indított (Japán földrengés, Maui erdőtüzek, Kínai áradások), politikai problémák is nehezítik a szektort (Ukrajna, Gáza, Houthi), és nem mehetünk el szó nélkül a Covid-19 járvány és hatásai mellett sem – fogalmaz a Hotelstats felmérésére hivatkozva a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) hírlevele.

 

Európa: több kihívás lassította a növekedést

2023 jeles év volt az európai szállodák számára, miután áthidalták a Covid utáni 2022-es évet. Az év eleji fellendülés után ugyan lassult a bevétel-növekedés, de az európai hotelek még így is előnyösebb helyzetben voltak, mint amire 18 hónapja számítottak írják.

Nem minden szempontból volt ilyen kedvező a helyzet, a magas infláció, emelkedő energiaárak, ellátási lánc problémák és az emelkedő munkaerőköltségek meggyengítették a növekedést. Folyamatos volt a kihívás az F&B jövedelmezősége körül is, ugyanis ebben a szegmensben Európa nagy részén nyereségcsökkenés volt tapasztalható. A téma kiemelt figyelmet kapott, a szállodatulajdonosok azon dolgoztak, hogy egyensúlyt teremtsenek a vendégek változó igényei és az F&B jövedelmezőségének fenntartása között.

Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa

Fotó: Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa

 

A wellness bevételek, beleértve a gyógyfürdőket és az egészségklubokat, jól álltak, kiegészítették az F&B nyereségét, növelték a vendégforgalmat, továbbá a vendégköltést. A jövőre nézve a bevételek lassulása várható, de pozitív jelek mutatkoznak arra, hogy a költségek is visszacsökkennek a járvány előtti szintre.

 

USA: kulcstényező volt a munkaerőköltségek folyamatos emelkedése

Amerikában 2023-ban stabilizálódást tapasztaltak. Az év végi eredmények nominálisan már enyhén magasabbak voltak, mint 2019-ben, azonban nem volt egyenletes a kontinens különböző pontjain a teljesítmény. Az előszezonban, bár két számjegyű a növekedés, az egy szobára jutó bevétel és nyereség szerényebb, 12,6%-os, illetve 12,7%-os növekedést mutatott.

Mandarin Oriental, New York

Fotó: Mandarin Oriental, New York

 

„Miután a világjárvány idején az amerikai üdülőhelyeken erőteljes növekedés volt tapasztalható, az amerikai utazók visszatértek Európába, ami az amerikai üdülőhelyek növekedésének megtorpanását eredményezte. 2024-ben, a jelenlegi makrogazdasági feltételek fennmaradását feltételezve, az amerikai utazási szokások normalizálódhatnak, és az amerikai üdülőhelyek megtarthatják méltányos részesedésüket az amerikaiak utazásaiból" – fogalmaz a tanulmány.

A jövedelmezőséget megnehezítő kulcstényező az Egyesült Államokban a munkaerőköltségek folyamatos emelkedése volt. A bérköltség növekedésének egy része a létszám helyreállásának és a szolgáltatási színvonal normalizálódásának következménye, de sok szálloda még mindig munkaerőhiánnyal küzd, amit részben a munkaóra drágulása okoz. Egyre többször kellett harmadik országbeli munkavállalót alkalmazni, ami a munkaerő összetételének jelentős megváltozásához vezetett (2,7%-ról 5,3%-ra).

Összességében az adatok azt mutatják, hogy az általános bevételi, kiadási és jövedelmezőségi tendenciák normalizálódtak, de nem szabad elfelejteni, hogy a vendégek viselkedése és preferenciái is megváltoztak, a technológia gyors ütemben fejlődik, az értékesítés színteréül szolgáló gazdasági környezet nagyon megváltozott.

 

Közel-Kelet: pozitív tendenciák

A Közel-Keletnek számos kihívással kellett szembenéznie, de 2023-ban több fejlődési lehetőség is adódott, így a régió szállodai teljesítmény szempontjából dinamikus évet könyvelhetett el. A Covid-19 világjárványból való globális kilábalás üteme, a geopolitikai változások és a változó fogyasztói preferenciák kulcsfontosságú szerepet játszottak a szállodaipar helyzetének alakításában.

A helyzet az egyes régiókban eltérést mutat, a fellendülés nem volt egyenletes. Azonban minden osztályban növekedés tapasztalható, különösen a luxus és ultraluxus szállodák esetén, ahol a haszonkulcsok több mint 10 százalékponttal nőttek.  A költségoldalon, és különösen a munkaerő területén, a régió nagyon pozitív eredményeket mutatott 2023-ban, mivel az árrések jelentősen alacsonyabbak maradtak, mint a járvány előtti időkben, sőt, éves szinten még enyhén csökkenni is tudtak.

IntercityHotel, Nizwa

Fotó: IntercityHotel, Nizwa


A pozitív tendenciák ellenére a közel-keleti szállodáknak olyan kihívásokkal kellett szembenézniük, amelyek gyors alkalmazkodást igényeltek. Az olajárak ingadozása, a gazdasági bizonytalanságok és a világjárvány elhúzódó hatásai folyamatos kihívások elé állították az iparágat. Néhány szállodának át kellett értékelnie üzleti modelljét, és a költséggazdálkodásra, az innovatív marketingstratégiákra és a diverzifikált bevételi forrásokra kellett összpontosítania - derült ki.

 

Ázsia és a Csendes – óceáni térség: kiváló teljesítmény

A térség kiválóan teljesített 2023-ban, de a teljesítményszintek itt sem voltak egységesek. Dél-Ázsia egyértelműen kilóg a sorból, különösen a november közepe és február közötti főszezonban, hiszen a forgalma csaknem megduplázódott Ázsia többi részének átlagához képest. A piaci szegmensek összehasonlítása érdekes volt a Covid utáni fellendülés éveiben: a legstabilabb hozamot az „extended-stay" és „select-service" szolgáltatások nyújtották, míg a luxus kategória messze meghaladta az összes többi szegmens GOPPAR-árrését.

Rosenheim Tokyo Shinjuku Okubo

Fotó: Rosenheim Tokyo Shinjuku Okubo


A jutalékok és foglalási díjak továbbra is forró vitatémák a térségben, mivel az OTA-k továbbra is csökkentik a közvetlen foglalásokat. A nagy márkák közül néhányan a méretüket és hatalmukat kihasználva tárgyalásokat folytattak alacsonyabb százalékos ajánlatokért, és nagymértékben befektetnek a hűségprogramokba és saját digitális marketingjükbe, hogy növeljék a több közvetlen foglalást és a jutalékok csökkentését. Az értékesítési és marketingköltségeken belül azonban a legnagyobb növekedést 2019 és 2023 között ismét a jutalékok jelentették. A stabilabbnak ígérkező 2024-es évben a hangsúlyt a MICE-üzletág nagyobb részének visszaszerzésére kell helyezni, vonzani kell további üzleti utazókat – fogalmazzák meg a Hotelstats globális szállodai teljesítményértékelésében, melyet ezen a linken lehet teljes terjedelemben letölteni.