Hová utaznának a svédek?

Forrás: turizmus.com

 2014. augusztus 20. 18:49

A svédek desztinációs toplistáján még mindig a spanyolok vezetnek – olvasható a Dagens Nyheter nevű svéd napilap utazási mellékletében. Bár Magyarország az év eleji előrejelzések szerint nagyon népszerű, a nyár közepi valós eredmények mást mutatnak.

A forrás a Vagabond magazin utazási barométer felmérése, amely a „Resurs" utazási kutató cég úgy nevezett TDB adatbázisa segítségével készült , 20 ezer svéd állampolgár telefonos megkérdezésével, idén tavasszal.

A felmérés szerint az idén Spanyolországba több mint kétmillió svéd utazik, ebben nincs sok meglepetés. 60 évvel ezelőtt indult el az első charter járat Mallorcára és a spanyol szárazföld, illetve a hozzá tartozó szigetek változatlan népszerűségnek örvendenek. A titkuk, hogy nincsenek túl messze a skandináv félszigettől, képviselik az egzotikumot, az időjárás meleg, a célpontok biztonságosak, higiénikusak és kiszámíthatók. Ebben a hatalmas utaslétszámban az is szerepet játszik, hogy sokan évente többször is felkerekednek nyaralni spanyolországi ingatlanjaikba.

A második helyen az előrejelzések szerint az év végére a dániai kiruccanások vezetnek, a harmadik és negyedik helyen szintén a közeli szomszédok, a finnek és a norvégok állnak.

A magyarok tekintetében nagyon pozitívak és reményteljesek voltak a megkérdezések, ám ez a több mint 30 százalékos, várt növekedés nem következett be. Az emelkedés nem látszik az idei valós svéd statisztikán, amely a  2012. és 2013. évi jelentős növekedés után idén -18%-on állt, a Magyarországra irányuló utazások tekintetében, június végén – tájékoztatott Székely György, a Magyar Turizmus Zrt. észak-európai piacért felelős munkatársa. - Ennek oka nem az igény hiánya, hanem a szűkösebb repülőjárat- kapacitás: tavalyhoz képest megszűnt a Ryanair stockholmi és göteborgi járata.

Az 5. helyen a Vagabond szerint Nagy-Britannia áll, a 6. Németország. A 7. helyet Törökország foglalja el, 18 százalékos várt növekedéssel. Ebben annak is szerepe lehet, hogy a közel- és távol-keleti háborús konfliktusok, valamint más katasztrófák miatt az egzotikus célpontok között felértékelődött Törökország.

Görögország, mint mindig, most is népszerű, Olaszországba kevesebben terveznek utazást, mint előtte. A Lengyelországot választó turisták tekintetében is negatív előjelű volt a megkérdezettek utazási szándéka. Az osztrákok viszont egyre népszerűbbek.

Egyes arab országok és a thai, indonéz, malajziai célpontok népszerűsége többnyire kétséges: a magas szintű higiéniát és biztonságot a svédek sokszor előtérbe helyezik. Egy-egy háborús konfliktus vagy természeti katasztrófa hosszú évekre visszavetheti ezeknek a desztinációknak a kedveltségét.